Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

L’AEQT reitera la necessitat de crear xarxes tancades de distribució elèctrica per no perdre competitivitat

ACN Tarragona.-El nou president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Rubén Folgado, ha insistit en la necessitat que l’Estat desenvolupi la legislació que permeti crear xarxes tancades de distribució […]

Avatar
Agències 09/12/2019

ACN Tarragona.-El nou president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Rubén Folgado, ha insistit en la necessitat que l’Estat desenvolupi la legislació que permeti crear xarxes tancades de distribució elèctrica per a les empreses. Pel representant de les companyies químiques del territori es tracta d’un element que els fa perdre competitivitat respecte polígons industrials d’altres països europeus, on la normativa ja està creada des de fa anys. Folgado ha afirmat que les companyies paguen un 25% més cara l’energia que en altres estats. També ha avançat que l’AEQT desenvoluparà un nou pla estratègic que tindrà en la sostenibilitat un dels seus principals eixos.

Folgado ha indicat que les xarxes tancades són una llarga reivindicació de les companyies químiques del territori per competir en “condicions d’igualtat amb empreses que estan en polígons d’Europa”. La mesura permetria compartir un subministrament comú entre les diferents plantes dels polígons de Tarragona i així abaratir costos. Fa un any el govern espanyol va aprovar un Reial Decret Llei que permetia aquestes xarxes, però el reglament que les ha de regular encara no s’ha desenvolupat. Des de l’AEQT esperen que pugui ser una realitat en el primer semestre del 2020, en el cas que s’hagi constituït un govern. Pel president de l’AEQT això permetria tenir plantes “més eficients, reduir inversions que no són productives, integrar energies renovables i fer que al territori hi hagi un mínim impacte ambiental perquè no caldran noves xarxes de transport” d’energia, ha raonat. En matèria d’infraestructures també ha defensat la necessitat d’acabar l’A-27 fins a Montblanc per transportar les mercaderies cap al centre de la península Ibèrica de manera més eficaç i la posada en marxa definitiva del corredor mediterrani. “Exportem més del 50% dels nostres productes a Europa”, ha remarcat Folgado.Més sostenibilitat El president ha defensat que el nou pla estratègic de l’AEQT que es crearà en els propers mesos tindrà molt en compte la sostenibilitat. En la seva opinió, les companyies aposten per reduir el CO2, fer processos més sostenibles i que els productes que fabriquen entrin en l’economia circular. També ha concretat que la voluntat és doblar la capacitat de consumir aigua regenerada que actualment tenen les empreses i ha assenyalat que “la indústria haurà de fer una transformació” per descarbonitzar-se i desenvolupar energies renovables. “La química és clau per generar bateries, plaques fotovoltaiques, aerogeneradors, el cotxe elèctric o aïllaments de les cases”, ha apuntat.