Dijous, 30 de juny de 2022 - Edició 1435
La República

L’AEB assegura que el nou pacte per la llengua “no impedirà” l’execució de la sentència del 25%

ACN Barcelona – L’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) ha assegurat que el nou pacte per la llengua a l’ensenyament assolit aquest dimarts per ERC, JxCat, PSC i comuns “no […]

Agències 24/05/2022

ACN Barcelona – L’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) ha assegurat que el nou pacte per la llengua a l’ensenyament assolit aquest dimarts per ERC, JxCat, PSC i comuns “no impedirà” l’execució de la sentència del 25% de castellà del TSJC. Per contra, els projectes lingüístics “amb criteris pedagògics i de manera singularitzada” -tal com recull de forma literal el projecte de llei- hauran d’incloure, segons l’AEB, “un mínim d’ensenyaments en castellà i en català amb la naturalesa de llengües vehiculars”. Davant d’aquest escenari, l’entitat opina que el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha de “dictar” les instruccions als centres educatius perquè es compleixi la sentència.

Segons afirma l’AEB, el contingut de la proposició de llei sobre l’ús i aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari “no afecta en res” l’execució de la sentència.

A més, subratlla que la proposició de llei “reitera el contingut” de la Llei d’Educació de Catalunya, perquè “en la seva literalitat” preveu “només el caràcter de llengua vehicular i d’aprenentatge del català” i no estableix “idèntica mesura” per al castellà.

Finalment, l’entitat lamenta que “no s’hagi aprofitat l’intens debat” dels quatre grups parlamentaris per “regularitzar” la situació del règim lingüístic del sistema educatiu català ni per adaptar “d’una manera clara i diàfana” la llei “al model del bloc constitucional que obliga a reconèixer com a llengües vehiculars i d’aprenentatge les tres llengües oficials de Catalunya”.