Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

L’advocat general del TJUE avala fer pagar a un banc les costes judicials només si es demostra mala fe

ACN Brussel·les – L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) avala la llei espanyola que permet exigir a un banc el pagament de les costes judicials […]

Agències 02/03/2023

ACN Brussel·les – L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) avala la llei espanyola que permet exigir a un banc el pagament de les costes judicials només si en la seva actuació s’aprecia mala fe. En una opinió publicada aquest dijous que respon a una clàusula abusiva reconeguda com a tal per l’entitat bancària, el lletrat apunta que el dret europeu no s’oposa a la llei espanyola perquè considera que persegueix “l’interès general” perquè pretén “promoure la resolució extrajudicial de les controvèrsies”, cosa que “alleugereix les càrregues sobre el sistema judicial”. Les conclusions del lletrat fan referència només a quan una entitat bancària reconeix davant la instància judicial el que els demandants li reclamen.

Segons l’advocat general, la norma espanyola exigeix als consumidors un “esforç moderat”. “Exigir aquest esforç no suposa un obstacle desproporcionat per a l’exercici dels drets que atorga la directiva”, apunten les conclusions. Ara bé, el lletrat també remarca que cal que sigui el jutjat que examina el cas el que determini si hi ha mala fe per part de l’entitat bancària.

El cas respon a uns consumidors que van demanar a un jutjat de Màlaga l’anul·lació d’una clàusula en un contracte hipotecari que consideraven abusiva. Els demandants també havien reclamat la restitució de la quantitat abonada per aquesta clàusula. Cajasur, l’entitat bancària en qüestió, va reconèixer el caràcter abusiu de la clàusula, però no va acceptar l’import reclamat pels consumidors. Després, el jutjat responsable del cas va condemnar el banc a restituir els consumidors per l’import indegudament pagat, així com les costes pel procediment judicial.

Cajasur va recórrer davant l’Audiència Provincial de Màlaga només la condemna a pagar les costes judicials, tot al·legant que és contrària al codi processal civil espanyol, que apunta que només es pot condemnar a costes si s’ha demostrat mala fe. L’Audiència Provincial de Màlaga ha estat la que ha elevat la qüestió al TJUE, que després de l’opinió de l’advocat general, no vinculant, haurà d’emetre la sentència.