Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’advocat de Junqueras i Romeva acusa el Suprem de fer “trampa” interpretant la nova malversació

|

- Publicitat -

ACN Sant Cugat del Vallès – L’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu van den Eynde, ha opinat aquest dilluns que el Tribunal Suprem ha fet “trampa” a l’hora d’interpretar de “forma esbiaixada” les modificacions legislatives sobre la malversació de fons públics als dirigents independentistes jutjats per l’1-O. El Suprem ha mantingut les penes de més de deu anys d’inhabilitació per malversació per a Junqueras, Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull, i Van den Eynde creu que això és una nova prova que la interpretació de la llei no és “previsible” quan es tracta dels polítics independentistes. L’advocat ha dit a l’ACN que recorreran la nova pena fins a Europa, on les seves “tesis” tenen “acollida”.

Van den Eynde veia “previsible” la decisió del Suprem de “no escoltar al legislador”, però es pregunta “com pot ser que el poder judicial encara vulgui esmenar la voluntat i les orientacions político-criminals del legislador”. Per això, recorreran la decisió “per seguir denunciant la deriva de sempre, que el poder judicial reinterpreta la llei quan li convé per efectuar repressió política”. “Novament la lletra de la llei no importa, i prova d’això és que ningú sap com s’interpretarà la llei i tothom dona per suposat que el poder judicial ho farà com vol”, ha argumentat.

Publicitat

Per a Van den Eynde és “estrany” que el Suprem digui que l’eliminació de la sedició deixa “l’Estat desarmat”, però alhora això no tingui cap impacte en la pena d’inhabilitació. “És impensable des d’una lògica jurídica”, considera. “Que interpretin la malversació per suplir la desaparició de la sedició, és una trampa”, ha afegit, en considerar que els magistrats han fet una “interpretació extensiva, una analogia contra els condemnats”. “No és lògic, però ens hi tenen acostumats i ens dona força a Europa, on durem aquesta interpretació esbiaixada del dret”, ha reblat.

L’advocat diu que la seva tesi principal a Europa, “que té acollida”, és “la imprevisibilitat en l’aplicació del dret penal en el cas català”. “No sabem quin jutge ens jutjarà, quina llei ens aplicaran, quina pena ens imposaran, però no és perquè no sabem llegir el dret, sinó perquè el dret es reinterpreta de forma imprevisible”, ha relatat. “Espanya s’aparta de l’imperi de la llei, perquè si la interpretés segons està escrita, tothom sabria la pena, i això no passa mai”, ha conclòs.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió