Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

L’Advocacia de l’Estat demana suspendre l’euroordre contra Puigdemont i Comín i presentar suplicatori a l’Eurocambra

ACN Madrid.-L’Advocacia de l’Estat ha demanat al jutge instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que suspengui les euroordres contra Carles Puigdemont i Toni Comín perquè […]

Avatar
Agències 03/01/2020

ACN Madrid.-L’Advocacia de l’Estat ha demanat al jutge instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que suspengui les euroordres contra Carles Puigdemont i Toni Comín perquè tenen immunitat com a eurodiputats. L’advocada de l’Estat del judici de l’1-O, Rosa María Seoane, defensa a l’escrit d’al·legacions que la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que es deriva de la sentència sobre Oriol Junqueras té efectivitat en els casos de Puigdemont i Comín i que, per tant, tenen immunitat. Per això, Seoane afirma que per mantenir les ordres de detenció europees cal demanar primer permís al Parlament europeu i insta el Suprem a sol·licitar la suspensió de la immunitat així com a comunicar al tribunal belga que l’euroordre queda suspesa. L’escrit s’ha fet públic aquest divendres i respon a la petició de Llarena perquè les parts es pronunciessin sobre la qüestió.

La sentència del TJUE dictada el 19 de desembre determina que Junqueras tenia immunitat des del moment en què va ser proclamat càrrec electe i, segons l’escrit de l’Advocacia de l’Estat, també és el cas de Puigdemont i Comín. “La doctrina fixada per la sentència del TJUE els és d’aplicació en la mesura que ambdós han estat oficialment proclamats electes al Parlament europeu”, diu l’escrit signat per Seoane.L’advocada de l’Estat recorda que l’expresident de la Generalitat i l’exconseller “figuren al llistat de proclamats oficialment electes al Parlament europeu per la Junta Electoral Central (JEC) i, per tant, tenen la condició d’eurodiputats”, en aplicació de la doctrina del TJUE. El fet de gaudir de la immunitat com a eurodiputat, argumenta Seoane, porta a la suspensió de les euroordres.L’escrit afirma que per mantenir el procediment judicial sobre l’ordre de detenció europea a la justícia belga “resulta indispensable una decisió del Parlament europeu a fi de permetre la continuació del procediment d’execució de les ordres europees de detenció”. Seoane insta a demanar el suplicatori a l’eurocambra amb “la brevetat més gran”, tal com va fer en l’informe sobre Junqueras.