Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

L’Advocacia de l’Estat demana 25 anys per al fill gran de Pujol, 17 per a Gironès i 4,5 per a Josep i no acusa la resta

ACN Madrid.-L’Advocacia de l’Estat demana 25 anys de presó per a Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de Jordi Pujol, 17 per a la seva exdona, Mercè Gironès, i 4,5 […]

Avatar
Agències 15/06/2021

ACN Madrid.-L’Advocacia de l’Estat demana 25 anys de presó per a Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de Jordi Pujol, 17 per a la seva exdona, Mercè Gironès, i 4,5 per a un altre dels germans Pujol Ferrusola, Josep, però en canvi no demana responsabilitats a cap membre més del clan, inclosos l’expresident de la Generalitat i la seva dona, Marta Ferrusola. L’escrit de l’advocacia, signat per Rosa María Seoane, reclama una responsabilitat civil de 7,7 milions per al gran dels Pujol Ferrusola per cinc delictes fiscals. La petició de Seoane s’afegeix a la presentada a principis de maig per la Fiscalia de l’Audiència Nacional, de 9 anys de presó per a l’expresident per associació il·lícita i blanqueig de capitals, i entre 8 i 29 per als set fills i Gironès.

Així, segons ha confirmat l’ACN l’Advocacia de l’Estat acusa el gran dels Pujol Ferrusola pels delictes de falsificació en document mercantil, contra la hisenda pública, blanqueig de capitals i frustració en l’execució. Els més de 7,7 milions d’euros són reclamats en concepte de responsabilitat civil per presumpte frau de l’IRPF dels exercicis del 2007 al 2012.Per a la seva exdona, Mercè Gironès, demana 17,5 anys de presó pels mateixos delictes. La considera col·laboradora imprescindible. Els 7,7 milions d’euros els han d’afrontar tots dos de manera conjunta.Per a Josep Pujol Ferrusola l’Advocacia de l’Estat demana 4,5 anys de presó, concretament 1,5 per un delicte contra la hisenda pública corresponent a l’IRPF del 2010 i 3 per falsedat documental.En canvi, l’Advocacia de l’Estat ha decidit no demanar penes per a l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, ni cinc dels seus fills, Marta, Pere, Oriol, Mireia i Oleguer, en un cas que té l’origen en el presumpte origen il·lícit de la fortuna familiar. La família, però, està processada pel jutge per presumpta organització criminal.En tot cas, i com ja feia l’escrit de la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat considera que els Pujol Ferrusola es van aprofitar del càrrec que el pare va ostentar entre el 1980 i el 2003 per acumular grans quantitats de diners que van ocultar a hisenda. L’escrit apunta com a líders de les operacions tant Pujol Ferrusola com la seva mare, Marta Ferrusola, sobre la qual el jutge va dictar el maig passat el sobreseïment de tots els càrrecs pel seu estat mèdic.El text apunta que els germans es van repartir els diners als comptes a Andorra a través de transferències o ingressos en efectiu -acusa, a més, els banquers andorrans de connivència-, però també assenyala altres ingressos en comptes situats a paradisos fiscals amb voluntat que els diners es mantinguessin opacs.De la mateixa manera, indica que, seguint les ordres del germà gran, alguns dels altres van crear estructures societàries al marge de la hisenda espanyola per transferir-hi els fons. El 2014, afegeix, les van tancar, i prèviament alguns ja havien regularitzat la situació tributària aprofitant l’amnistia fiscal del 2012.