Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

L’ADPC alerta que les notícies sobre violència masclista han baixat un 60% el 2020 per la covid

ACN Barcelona.-L’Associació de Dones Periodistes (ADPC) alerta que les notícies sobre violència masclista han baixat un 60% el 2020 per la covid-19. Es tracta de la principal conclusió de l’informe […]

Agències 23/06/2021

ACN Barcelona.-L’Associació de Dones Periodistes (ADPC) alerta que les notícies sobre violència masclista han baixat un 60% el 2020 per la covid-19. Es tracta de la principal conclusió de l’informe ‘Tractament sobre la violència masclista als mitjans de comunicació’, que assenyala que durant l’any passat es van publicar 172 noticies a les edicions en paper dels diaris ‘La Vanguardia’, ‘El País’, ‘El Periódico’, ‘Ara’, ‘El Punt Avui’ i ‘El Mundo’. Una xifra notablement inferior a les 442 notícies que es van publicar l’any 2019. El document també recull que la pandèmia ha trencat la tendència d’acudir a diverses fonts però, per contra, ha augmentat l’ús d’interlocutors institucionals i experts.

L’informe revela que es tracta d’un efecte secundari de la covid-19, i subratlla que en el 43% de les noticies només es va utilitzar una sola font. Aquesta dada contrasta amb la tendència identificada l’any anterior, quan bona part dels mitjans van utilitzar-ne dos com a mínim. En aquest sentit, l’ADPC ha lamentat aquest canvi de dinàmica a l’hora de tractar un tema “tan complex”, però celebra que augmenti l’aposta per recórrer a fonts expertes.En termes generals, l’entitat assenyala que veu una consolidació en la tendència d’invertir “espais mitjans i grans” per tractar “aquesta xacra”, un fet que considera positiu “perquè ajuda a la reflexió i la conscienciació”. A més, es manté un any més la tendència positiva de no publicar dades sobre la nacionalitat de la víctima i l’agressor, així com a mantenir el seu anonimat. Tot i això, des de 2014 s’ha identificat que cada cop és més habitual donar altre tipus d’informacions que permeten identificar les persones implicades, com “l’edat, l’adreça o el lloc de treball”.