Dimecres, 24 de febrer de 2021 - Edició 944
La República

L’activitat del lleure educatiu i cultural va caure un 40% el 2020 i es van deixar de facturar 250 MEUR, segons Acellec

ACN Barcelona.-L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) calcula que l’activitat del sector va caure prop d’un 40% el 2020. Xifra que arriba fins al 73% en […]

Avatar
Agències 23/02/2021

ACN Barcelona.-L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) calcula que l’activitat del sector va caure prop d’un 40% el 2020. Xifra que arriba fins al 73% en l’àmbit de les colònies escolars. Pel que fa a les empreses dedicades als serveis educatius, principalment menjadors escolars, la caiguda ha estat del 27,42% i en l’àmbit de cultura de proximitat del 28%. En línies generals, les empreses associades a l’associació van deixar de facturar 60 MEUR i el conjunt del sector prop d’uns 250 MEUR. A més, un 80% de les empreses van haver de contractar operacions de crèdit excepcionals. Tot i això, l’Acellec ha afirmat que s’ha mantingut el nivell d’ocupació, en molts casos amb l’aplicació generalitzada d’ERTO.

Aquestes dades s’han extret d’una enquesta elaborada per l’Acellec entre les seves empreses associades en les darreres setmanes. Segons l’associació, els resultats reflecteixen que les estructures empresarials “estan en risc” i que els equips “treballen amb un nivell d’incertesa i inseguretat molt gran”.Males perspectives de cara al 2021Un 89% de les empreses creu que el 2021 es repetirà el patró del 2020 i la seva activitat no es recuperarà sinó que la facturació es mantindrà en nivells de la de l’any passat. Un terç de les empreses afirma que la davallada superarà el 50% respecte el volum de negoci d’un any normal. El sector de les colònies va més enllà i afirma que serà un any “de mínims”. De fet, les empreses de colònies han perdut un de cada quatre treballadors i tenen la tresoreria “al límit”.Pel que fa a les que ofereixen els serveis de menjador, tenen dificultats perquè esperen els ajuts per fer front als complements salarials que van ser avançats durant els mesos en que es van aplicar els expedients de regulació d’ocupació temporals. Pel que fa a les dedicades a les activitats extraescolars, des de l’Acellec critiquen que “no han rebut cap ajut” pels mesos en que van aturar la seva activitat l’any passat i ara tenen accés a subvencions “mínimes i molt allunyades de les necessitats reals”.