Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

L’ACNUR exigeix aturar les deportacions d’afganesos i veu “inapropiat” retornar-los a països de la regió

ACN Barcelona.-L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha reclamat aquest dimarts aturar les deportacions de ciutadans afganesos al país i ha avisat que és “inapropiat” enviar-los […]

Avatar
Agències 17/08/2021

ACN Barcelona.-L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha reclamat aquest dimarts aturar les deportacions de ciutadans afganesos al país i ha avisat que és “inapropiat” enviar-los a països de la regió com l’Iran o el Pakistan, que “durant dècades han acollit la vasta majoria dels refugiats afganesos”. En aquest sentit, l’ACNUR demana suspendre les expulsions i també “reconsiderar” els expedients rebutjats de demandants d’asil, ja que les condicions al seu país s’han deteriorat significativament. L’Alt Comissionat de l’ONU per als refugiats també destaca que és “imperatiu” garantir el dret d’asil, mantenir les fronteres obertes pels que necessiten protecció i que és il·legal l’expulsió en calent.

“És important recordar que els estats tenen l’obligació, d’acord amb la llei internacional, de preservar l’accés fronterer de civils que fugen d’un conflicte i de no retornar-los forçosament. El principi de no devolució inclou el no-rebuig a la frontera”, remarca l’ACNUR. L’ACNUR diu que la situació a l’Afganistan és “volàtil” i seguirà sent incerta durant un temps, cosa que, unida a la crisi humanitària al país, fa necessària la suspensió dels retorns de ciutadans al país, “inclosos els que tenen la seva petició d’asil rebutjada”. Segons l’Alt Comissionat, com a mínim cal evitar les expulsions fins que “la seguretat, l’estat de dret, i la situació dels drets humans a l’Afganistan hagi millorat significativament com per permetre un retorn segur i digne als qui es determini que no necessiten protecció internacional”.