Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

L’AADPC demana a les administracions “més esforços per dotar al col·lectiu professional de major estabilitat”

ACN Barcelona.-L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ha demanat a les administracions “molts més esforços per dotar al col·lectiu professional de major estabilitat i protecció, pal·liant la seva […]

Avatar
Agències 27/03/2020

ACN Barcelona.-L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ha demanat a les administracions “molts més esforços per dotar al col·lectiu professional de major estabilitat i protecció, pal·liant la seva constant intermitència”. La Junta de l’Associació d’Actors i Directors ha publicat un manifest per al Dia Mundial del Teatre titulat ‘Visca el Teatre! Tornarem a aixecar el teló’. L’AADPC assenyala que, quan se superi la crisi arran de la pandèmia de coronavirus, es tornarà al normalitat i als teatres també. “Però… quina normalitat?”, es pregunta. “No podem tornar amb les mateixes precarietats que coneixem tots i totes des de fa temps i que la situació d’emergència que estem vivint ha posat en evidència”.

El manifest de l’AADPC destaca que en el cas de la cultura “fa molt de temps que es pateixen unes retallades i una inseguretat preocupants que afecten a les productores, les companyies, als teatres, i sobretot a l’actriu i l’actor”. Manifesta que no és cap novetat dir que a Catalunya “un alt percentatge dels actors i les actrius, directors i directores, dramaturgs i dramaturgues i la majoria de feines relacionades amb els espectacles en directe, ens trobem en una situació d’una precarietat extrema”. Tot i això, afegeix que els actors i actrius, directors i directores, dramaturgs i dramaturgues segueixen organitzant espectacles per al públic. Segons el text, “la cultura, el teatre, ens fa humans, fa de mirall de la nostra condició, amb els valors i misèries, fortaleses i pors que vivim cada dia, és un bé de primera necessitat”. Assenyala que es tornarà a “entrar a un teatre i a respirar aquella olor del pati de butaques, de les cordes, l’olor de l’escenari… tornarem a fer teatre pels carrers i les places”. L’AADPC remarca que es tornarà al normalitat i als teatres també. “Però… quina normalitat?”, es pregunta. “No podem tornar amb les mateixes precarietats que coneixem tots i totes des de fa temps i que la situació d’emergència que estem vivint ha posat en evidència”.AdministracionsDestaca que els governs “han de cuidar a la ciutadania, el cos i l’ànima, i el teatre cura l’ànima, estimula els sentiments i la reflexió. I la crítica. Això és imprescindible i no ha de fer por als representants polítics”. En aquest sentit, ressalta que ha arribat “el moment de fer reparticions més justes, menys especulatives”.El manifest internacional del Dia Mundial del Teatre enguany l’ha escrit Shahid Nadeem, principal dramaturg del Pakistan i director del Teatre Ajoka.