Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La Villarroel programa ‘Alguns dies d’ahir’, un muntatge inspirat en els fets polítics de la tardor del 2017 a Catalunya

|

- Publicitat -

ACN Barcelona.-La Villarroel ofereix a partir d’aquest dimecres ‘Alguns dies d’ahir’, un muntatge inspirat en els fets polítics que van passar a Catalunya durant els mesos de setembre i octubre del 2017. “És una història familiar que gira al voltant d’il·lusions trencades i la recuperació d’il·lusions”, ha resumit l’autor del text del muntatge, Jordi Casanovas. En la mateixa línia, el director Ferran Utzet ha puntualitzat que l’obra no pretén retratar només els fets de la tardor del 2017, sinó que també narra “la història d’una família” a través de les converses al menjador de casa seva. Els actors Míriam Iscla, Abel Folk, Marta Ossó i Francesc Cuéllar protagonitzen el muntatge, que es podrà veure fins al 27 de juny.

‘Alguns dies d’ahir’ retrata a història de la Rosa, el Jaume i els seus fills, la Laura i el Jofre, una família que veu capgirada la seva rutina la tardor del 2017. La família es troba en cinc ocasions a la taula del menjador, on parla de cinc moments diferents que van marcar aquells mesos, com l’escorcoll a la seu d’Economia del 20-S o l’1-O. L’obra acaba fent un salt temporal fins al 2019, de manera que també aborda les protestes contra la sentència del judici al procés independentista. En aquestes cinc jornades, la família comparteix els dubtes, preguntes, anhels i patiments que els provoca tot el que succeeix als carrers. “Els fets polítics serveixen d’impulsors del que els passava internament als personatges”, ha dit el guionista Jordi Casanovas. En aquest sentit, ha avançat que l’obra comença amb una “crisi existencial” de la mare, la Rosa, qui va patir un accident mentre era tutora en un institut. Tot plegat succeeix íntegrament al voltant d’una taula, on els personatges dialoguen entre ells. A més, aquesta va girant, de manera que el públic veu de cara tots els actors en algun moment de l’obra. Segons Utzet, aquesta disposició giratòria permet que el públic empatitzi amb els personatges. “És la taula del diàleg”, ha bromejat l’actriu Míriam Iscla sobre l’escenografia.El director del muntatge, Ferran Utzet, ha assegurat que és el primer cop que treballa “amb un material que no s’ha de contextualitzar”. Així mateix, ha recalcat que l’obra no pretén prendre un posicionament concret, sinó que la voluntat és “exposar el debat” i “construir un univers de mirades i complicitat”. “Estaria bé provocar que tothom tingués ganes de baixar a la taula a parlar”, ha dit l’actriu Míriam Iscla. Els personatges també mostren perfils molt diferents. En aquesta línia, l’actor Francesc Cuéllar ha assegurat que el personatge que ell interpreta, el Jofre, reflecteix una generació de joves “que s’ha polititzat arran dels fets de l’1-O”. Per la seva banda, l’actriu Marta Ossó ha assegurat que el personatge de la Laura s’utilitza “com a representant d’altres problemes socials que passen al país”. Amb tot, l’actor Abel Folk ha assegurat que la vivència personal de cada persona condiciona molt la percepció que es té del muntatge. “Depèn de com va viure-ho cadascú, és una obra diferent”, ha assegurat Folk. Sobre el seu personatge, el Jaume, ha confessat que està “a les antípodes” del que és ell, de manera que això li ha permès un “joc teatral” que ha qualificat de “meravellós”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió