Dimarts, 20 d'abril de 2021 - Edició 999
La República

La Veronal ofereix al TNC el seu particular homenatge al món de l’escena amb ‘Opening Night’

ACN Barcelona.-La Veronal estrena aquest dijous a la Sala Gran del TNC el seu darrer muntatge, ‘Opening Night’. És el debut de la companyia de dansa de Marcos Morau al […]

Avatar
Agències 07/04/2021

ACN Barcelona.-La Veronal estrena aquest dijous a la Sala Gran del TNC el seu darrer muntatge, ‘Opening Night’. És el debut de la companyia de dansa de Marcos Morau al Teatre Nacional i es defineix com un “homenatge” a tot el que envolta el món de l’escena, amb coreografies i textos (en francès) que evoquen situacions i emocions que li són propis: un ovació del públic el dia de l’estrena, l’assaig d’un moviment, la transició d’una escena a una altra o un fracàs , entre altres. És també el reflex de les “manies, fílies, fòbies i obsessions” del director de la companyia Marcos Morau al voltant de la seva feina, en clau “d’agraïment” a la pròpia professió i amb “molta carta blanca” per fer-lo d’una manera més evocadora que narrativa.

L’escenari, indret per excel·lència del dispositiu teatral, protagonitza el nou muntatge de La Veronal. Des de la primera imatge mental, la primera projecció d’una idea inspiradora, a la primera vegada que s’aixeca el teló d’un espectacle, hi ha tota una successió d’esdeveniments que el coreògraf Marcos Morau ha mirat de recollir i representar a ‘Opening Night’. Són moments reconeIxibles, diu Morau, tant pels professionals de les arts escèniques com pel mateix públic, que és part imprescindible del fet escènic. El títol està manllevat de la pel·lícula de John Cassavetes, tot i que l’obra no hi té “res a veure” ni hi fa cap referència, més enllà de compartir la reflexió sobre els dispositius teatrals. “Tinc 38 anys i ja en fa uns quants que em dedico a això. ‘Opening night’ és un agraïment, és tornar a enfrontar-me amb mi mateix com a creador per veure què em dona l’espai i quins recuros em dona l’escena i veure com de meravellós i fascinant és tot aquest univers al qual ens dediquem”, ha asseverat el coreògraf. La “peça” està formada d’escenes cadascuna de les quals podrien constituir una obra en si mateixa, diu Morau. Les escenes evoquen els molts moments que composen tot el procés de construcció d’una obra i fins a la seva estrena, sense connexió aparent ni cronologia entre unes i altres, però totes interconnectades pel fet escènic. I és que “el dispositiu teatral és immens”, assumeix el director. ‘Opening Night’ és una coproducció de La Veronal, Teatre Nacional de Catalunya, Centro de Cultura Contemporánea Condeduque i Romaeuropa Festival. Es podrà veure a la Sala Gran del TNC entre el 8 i l’11 d’abril.Amb Avinyó a l’horitzóLa Veronal debuta amb aquesta peça al TNC, on encara no havia actuat mai. Ho fa en un moment delicat per a la companyia, que ha vist cancel·lats o ajornats diversos dels seus habituals compromisos internacionals. No obstant això, properament la companyia també passarà pel Mercat de les Flors amb ‘Sonoma’, una altra creació recent amb la qual ha aconseguit ser seleccionada per participar al prestigiós Festival d’Avinyó, aquest estiu. Amb ‘Sonoma’, una recreació de l’univers de Luís Buñuel estrenada al Festival Grec 2020, La Veronal es convertirà en la primera companyia catalana que participa en el certamen francès en els seus 75 anys d’història.