Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

La venda de llibres digitals en castellà arriba als 75 MEUR a Espanya el 2020, un 43% més que l’any anterior

ACN Barcelona.-La venda de llibres electrònics en castellà va arribar als 75 milions d’euros a Espanya l’any 2020, un 43% més que l’any anterior, mentre que a nivell mundial l’increment […]

Avatar
Agències 15/04/2021

ACN Barcelona.-La venda de llibres electrònics en castellà va arribar als 75 milions d’euros a Espanya l’any 2020, un 43% més que l’any anterior, mentre que a nivell mundial l’increment va ser del 37% amb 115,7 milions, segons l’Informe Anual del Llibre Digital 2020 realitzada per Libranda, distribuïdora de contingut digital editorial en castellà, i que s’ha donat a conèixer aquest dijous. Entre els més venuts en català hi ha ‘M’explico’ i ‘La lluita a l’exili’, de Carles Puigdemont; ‘L’enigma de l’habitació 622’, de Joël Dicker; ‘Paraules que tu entendràs’, de Xavier Bosch; ‘Pluja d’estels’, de Laia Aguilar; ‘L’espia del Ritz’, de Pilar Rahola i ‘El fill del xofer’, de Jordi Amat ‘El pintor d’ànimes’, d’Ildefonso Falcones.

Segons Libranda, la quota digital a Espanya va arribar al 7,3% en 2020, però si són novetats la xifra es mou entre el 15 i el 25%, fins i tot algun títol arriba a llegir-se en format digital en un 40% de les ocasions. El pes del mercat recau bàsicament en plataformes internacionals com Amazon, Apple i Google amb una quota del 77,8% i un creixement del 35,5% l’any 2020. Pel que fa les llibreries i plataformes en línia independents, com a grup, la venda del llibre electrònic també ha crescut més que en els anys anteriors (40,9%) i la seva quota de mercat arriba al 11,4% i a Espanya un 14%.El pes del préstec digital en biblioteques va arribar al 5,1% del mercat amb un increment l’any 2020 del 63,7%. El projecte d’impacte més gran és eBiblio, iniciativa del Ministeri de Cultura. Així mateix, les plataformes de subscripció de llibres electrònics segueixen experimentant un increment: l’any 2020 va ser del 36,2%. La ficció és el que més interessa a l’usuari del llibre electrònic amb unes vendes del 60,7% de valor en euros i dins d’aquesta categoria destaquen la ficció contemporània (24,9 %), la novel·la policíaca (13,3 %) i la romàntica (9,9 %). La no ficció es manté l’any 2020 respecte al l’any anterior amb el 33,7% de quota i els temes més destacats són els d’autoajuda, i el desenvolupament personal, societat i cultura, actualitat en ciència i humanitats i biografies. El llibre infantil i juvenil manté la quota del 5,6%. En castellà, els títols més venuts en format digital durant el 2020 són: ‘El enigma de la habitación 622’, de Joël Dicker; la trilogia formada per ‘Reina Roja’, ‘Rey blanco’ i ‘Loba Negra’. de Juan Gómez Jurado; ‘La madre de Frankenstein’ d’Almudena Grandes; ‘La Nena’, de Carmen Mola; ‘Sapiens. De Animales a Dioses’, de Yuval Noah Harari; ‘Un cuento perfecto’, d’Elísabet Benavent; ‘Las tinieblas y el alba’, de Ken Follett i ‘El traidor’, d’Anabel Hernández. Per autors, el més venut són Juan Gómez-Jurado, Elísabet Benavent, Megan Maxwell, Carmen Mola, Arturo Pérez Reverte, Joël Dicker, Ken Follett, Santiago Posteguillo, Lucinda Riley i Dolores Redondo.Més venuts en catalàEls més venuts en català són ‘M’explico’ i ‘La lluita a l’exili’, de Carles Puigdemont; ‘L’enigma de l’habitació 622’, de Joël Dicker; ‘Paraules que tu entendràs’, de Xavier Bosch; ‘Pluja d’estels’, de Laia Aguilar; ‘L’espia del Ritz’, de Pilar Rahola; ‘El fill del xofer’, de Jordi Amat; ‘El pintor d’ànimes’, d’Ildefonso Falcones; ‘Les tenebres i l’alba’, de Ken Follett; ‘Sàpiens’, de Yuval Noah Harari; ‘Canto jo i la muntanya balla’, d’Irene Solà; ‘Escac al destí’, de Lluís Llach; ‘Mar d’estiu’, de Rafael Nadal, i ‘Pandèmia!’ de Slavoj Žižek.