Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

La URV, la UPC i Repsol-Petronor impulsen un màster en Tecnologies d’hidrogen

ACN Tarragona.-El nou màster en Tecnologies d’hidrogen el promou el Grup Repsol-Petronor. La proposta formativa l’ha dissenyat i avalat la universitat Mondragon Unibertsitatea, la Universtiat del País Basc, les universitats […]

Avatar
Agències 20/05/2021

ACN Tarragona.-El nou màster en Tecnologies d’hidrogen el promou el Grup Repsol-Petronor. La proposta formativa l’ha dissenyat i avalat la universitat Mondragon Unibertsitatea, la Universtiat del País Basc, les universitats catalanes Politècnica de Catalunya (UPC) i Rovira i Virgili (URV) i la Universitat de Saragossa. El màster es començarà a impartir a l’octubre des de Bilbao, Barcelona, Saragossa i Tarragona i s’impartirà majoritàriament en modalitat virtual síncrona. Naix “per oferir coneixements innovadors i avantguardistes en el camp de l’economia de l’hidrogen i les seves tecnologies associades”, preveient la inversió prevista pels governs basc i català per generar i fomentar l’ús d’aquesta energia.

Dotze entitats han unit esforços per crear aquesta nova oferta formativa de col·laboració entre el món industrial i l’universitari i la formació professional. Amb el màster es vol “accelerar el desenvolupament de les tecnologies de l’hidrogen en la indústria” que requerirà de perfils professionals d’enginyeria formats a la universitat i la formació professional. A més de Repsol-Petronor i les cinc universitats impulsores, també hi col·labora el Centre Integrat de Formació Professional Somorrostro, l’Institut Comte de Rius de Tarragona, l’Institut Escola del Treball de Barcelona, el Centre Públic Integrat de Formació Professional Piràmide, l’Escola d’Organització Industrial (fundació pública adscrita al Ministeri d’Indústria), i la Fundació de l’Hidrogen d’Aragó.El màster comptarà amb la participació de reconeguts professionals en actiu de la indústria, així com experts universitaris i de centres tecnològics i de recerca de les dotze entitats impulsores. Els alumnes faran pràctiques regulars amb paquets de simulació, visites tècniques a empreses, i pràctiques presencials en laboratori per testejar els conceptes i eines analitzades.El màster està dirigit a professionals interessats en el potencial de les noves tecnologies per contribuir a la transició energètica, després que el Govern ha anunciat una inversió de més de 1.500 milions d’euros fins al 2023 per potenciar la generació i ús de l’hidrogen, i preveu elevar la inversió fins als 8.900 milions l’any 2030.El màster també sorgeix de la iniciativa de l’aula de coneixement del Corredor Basc de l’Hidrogen (BH2C), un projecte institucional i empresarial per convertir el País Basc en un gran hub de l’economia productiva verda. De la mà de Repsol-Petronor i amb la participació activa de més de 78 organitzacions entre empreses i centres de coneixement, el projecte preveu produir anualment 20.000 tones d’hidrogen i reduir més d’1,5 milions de tones anuals les emissions de CO₂. La inversió prevista és de 1.300 milions d’euros fins a l’any 2026 i es preveu generar més de 1.340 llocs de treball directes i 6.700 indirectes.Les universitats destaquen que, segons un informe de l’Hydrogen Council, els projectes destinats a desenvolupar l’hidrogen verd com a font neta d’energia sumaran una inversió mundial de més de 250.000 milions d’euros fins del 2030. Els fons europeus de recuperació Next Generation també aposten per aquest vector energètic.