Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

La URV desenvolupa un component fixador més ecològic per a processos d’estampació tèxtil

ACN Tarragona.-Investigadors de la URV han desenvolupat un component derivat de fonts renovables per aconseguir un fixadors en els processos d’estampació de productes tèxtils o de pell sintètica més ecològic […]

Avatar
Agències 28/06/2021

ACN Tarragona.-Investigadors de la URV han desenvolupat un component derivat de fonts renovables per aconseguir un fixadors en els processos d’estampació de productes tèxtils o de pell sintètica més ecològic i biosostenible. L’addició d’aquest component al procés de revestiment tèxtil ha permès generar un fixador d’estampat únic, que compleix les normes mediambientals i toxicològiques. Els sistemes actuals incorporen compostos procedents del petroli, alguns dels quals poden ser tòxics. Per això, la recerca s’ha centrat a buscar alternatives renovables. El nou component, patentat per l’empresa Cromogenia Units i la URV, és el primer registrat per la universitat a partir d’un projecte de doctorat industrial.

La investigadora Maite Guillem, contractada per aquesta empresa química, ha treballat en el projecte durant el seu doctorat industrial. Ho ha fet juntament amb Marina Galià i Gerard Lligadas, del Grup d’Investigació en Polímers Sostenibles del Departament de Química Analítica i Química Orgànica la URV. Durant la recerca van sintetitzar i provar diferents compostos i els van substituir pels que es fan servir ara, fins que van trobar el que permetia superar les prestacions dels punts de referència del mercat perquè tenia un important component biobasat -que deriva, en part, de la biomassa- aprofitant la tecnologia que ja s’aplicava. La substància obtinguda s’utilitza per bloquejar la reactivitat d’altres que es fan servir per fer recobriments de productes tèxtils o de pell sintètica i s’allibera en el moment d’aplicació del producte.El nou fixador es troba dins les normatives de seguretat mediambientals i toxicològiques que demana el mercat i per aquest motiu ha despertat l’interès de la indústria tèxtil i ja està en fase d’homologació per ser comercialitzat. Durant l’estudi, el fixador va demostrar que el seu ús allarga la vida de les peces de roba, permet un estampat més viu i perdurable i millora la qualitat del producte. El seu ús a la indústria permetrà a les empreses de moda crear productes més ecològics i biosostenibles.