Edició 2248

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 20 de setembre del 2024
Edició 2248

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 20 de setembre del 2024

La URV converteix la gelatina en filtres de llum per a lents d’aparells òptics

|

- Publicitat -

ACN Tarragona – La URV i el restaurant Deliranto de Salou han creat filtres de llum fets amb gelatina, un ús del material culinari “important i pioner”. Els filtres es poden usar com a lents d’aparells òptics en ulleres de sol, microscopis o càmeres, i tenen l’avantatge?que són biodegradables, de baix cost i molt versàtils. Un altre avantatge és que, amb la gelatina, el material creat es pot fer “tan gran com calgui”. Cada film creat té característiques diferents – ultravioletes, infrarojos o altres – segons les propietats concretes que li donen les nanopartícules metàl·liques?aplicades, bàsicament d’or i plata. Després es deshidrata amb un canvi de temperatura i les nanopartícules mantenen les propietats òptiques perquè no han tingut temps d’agregar-se.

La investigació s’ha fet al departament de Química Física i Inorgànica de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Hi ha participant els investigadors de la URV Ramón Álvarez-Puebla, Brian Becerril i Yoel Negrín, i el xef del restaurant de Salou Deliranto, Pep Moreno. També hi ha col·laborat des del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat de Vigo.

Publicitat

Fa temps que Moreno i Álvarez-Puebla, que lidera el grup de recerca de Plasmònica i Ultradetecció, col·laboren en l’estudi de la interacció de la llum amb la matèria a través de nanopartícules amb diferents propietats òptiques. Els investigadors “van intuir possibilitats” en les làmines de gelatina, perquè “són transparents, fines i, sobretot, homogènies, ja que el sabor o l’aroma hi queden perfectament dispersats”. Això era important perquè “un dels problemes” amb què topen amb les nanopartícules, és que col·locades en una superfície, “canvien les propietats òptiques en ajuntar-se, i no es poden controlar”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió