Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La UPC posa en marxa una xarxa de laboratoris de fabricació additiva, treball col·laboratiu i aprenentatge actiu

|

- Publicitat -

ACN Terrassa – El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha inaugurat aquest dijous ‘UPC FAB Terrassa’, una xarxa de laboratoris de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC. Es tracta d’un espai pioner i singular per a la formació d’enginyers i el desenvolupament de la seva creativitat, la recerca universitària i el suport a empreses i professionals. Està format per quatre espais diferenciats però que queden integrats conceptualment com un ecosistema, on els estudiants podran idear i treballar els seus propis projectes, assistir i participar a classes pràctiques i fer servir eines, equipaments i maquinària de darrera generació en l’àmbit de la fabricació 3D additiva.

UPC FAB Terrassa també donarà suport a start-ups i empreses en la introducció i l’adopció de la fabricació 3D additiva tant en el desenvolupament de productes com en la implementació d’utillatges per a la indústria. Igualment, en aquesta nova infraestructura universitària s’impartirà formació per a professionals.

Publicitat

UPC FAB Terrassa integra els següents laboratoris:

El Digital Lab és un espai de disseny i producció amb tecnologies d’impressió digitals d’objectes, equipat amb un conjunt de maquinària controlada amb programari de disseny 3D avançat. Es tracta d’un taller de disseny i producció d’objectes virtuals i físics mitjançant la utilització de màquines de fabricació additiva (impressores 3D), de fabricació substractiva, talladores làser i fresadora CNC per a la realització de maquetes i prototips de base plàstica.

L’Space Lab dona suport a iniciatives i activitats relacionades amb l’enginyeria de l’espai que es desenvolupen a l’ESEIAAT. En aquest espai es duran a terme activitats docents, de recerca i divulgació en l’àmbit de l’espai, com ara la mostra constant de les dades de la Terrassa Ground Station (TGS), que és l’estació de seguiment de satèl·lits de l’ESEIAAT. També s’hi podran fer experiments de control de posicionament i orientació gràcies al simulador de camp magnètic terrestre i del coixí d’aire que permeten operar els nanosatèl·lits en condicions similars als de l’òrbita terrestre.

El Factory Lab és un gran espai de prototipat analògic equipat amb eines elèctriques i de bancades per a l’ús docent i de recerca, orientat a que l’estudiantat aprengui enginyeria fent enginyeria. A més, està equipat amb dues impressores de formigó 3D de gran format, que permeten fer peces de fins  4×4 m2. En aquest laboratori els estudiants també disposen d’eines convencionals de taller per poder construir prototips (de base fusta, cartró o formigó) de tot allò que poden dissenyar o projectar.

Per últim, el Creative Lab és un programa, que funciona amb èxit des de fa uns anys, per al desenvolupament de projectes interdisciplinaris orientats a complementar la formació acadèmica de l’estudiantat. Compta amb una aula dissenyada explícitament per al treball col·laboratiu, el debat i la generació d’idees, que està equipada amb pantalles, PCs, equips audiovisuals, bancs de treball i mobiliari docent no convencional per facilitar que flueixi la creativitat (sobretot en les fases inicials de projectes nous col·laboratius). El Creative Lab també col·labora amb professionals d’empreses reconegudes per generar propostes d’aplicabilitat real en l’àmbit d’activitat de l’empresa.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió