Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

La UOC amplia els seus espais a l’antic recinte de Can Jaumandreu, al 22@ de Barcelona

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han acordat reforçar i consolidar la presència d’aquesta universitat al districte tecnològic de la ciutat, el 22@, en concret […]

Agències 04/12/2020

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han acordat reforçar i consolidar la presència d’aquesta universitat al districte tecnològic de la ciutat, el 22@, en concret al complex d’equipaments conegut com a Can Jaumandreu, un dels vestigis conservats del passat industrial del barri del Poblenou. La UOC és al 22@ des del 2005, quan va arrendar un dels edificis de Can Jaumandreu. Més tard, el 2018, va ampliar la seva presència amb la compra de dos edificis de la Rambla del Poblenou, un dels quals és el que ja ocupava en règim d’arrendament.

En concret, la UOC es reorganitzarà en dos dels edificis: la seu de l’antiga fàbrica, per una banda, i l’edifici de serveis municipals del carrer Bolívia 103, que també forma part del complex. A l’antiga fàbrica del recinte de Can Jaumandreu, a l’edifici situat al carrer de Sant Joan de Malta 64-74, l’Ajuntament cedeix, per un període mínim de 15 anys, nous espais a la UOC que actualment no estan ocupats i que sumen una superfície d’uns 1.700 metres quadrats. Amb aquesta cessió, Can Jaumandreu es converteix en l’aposta de la universitat per a situar-hi bona part dels equips actualment dispersos en diversos punts de Barcelona.Pel que fa a l’edifici del carrer Bolívia 103, que va ser adquirit per la UOC l’any 2018 i on actualment hi ha instal·lats alguns serveis municipals de l’àrea d’Urbanisme, l’Ajuntament podrà disposar de dues plantes, que sumen un total de 2.500 metres quadrats, per un període de quatre anys. L’objectiu a mig termini és que la UOC acabi ocupant també la totalitat aquest edifici.La universitat ubicarà en aquests nous espais el personal docent i investigador, els centres de recerca IN3 i eHealth Center, l’eLearning Research i l’Escola de Doctorat, i alguns equips de gestió que sumaran unes 800 persones. La recerca de la UOC té com a focus la societat xarxa, l’aprenentatge online i la salut digital i troba en el districte tecnològic un encaix i condicions òptimes per tal que els recercaires puguin dur-la a terme.“Volem un campus UOC que concentri tota la recerca i la docència al 22@, afavorint la interdisciplinarietat de tots els equips”, explica el rector Planell. A més, la UOC vol reforçar el seu paper a la ciutat de Barcelona com a node de creació, connexió i divulgació. “Per això creiem que treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona podrem estimular tant la recerca com la creació d’empreses basades en tecnologia avançada”, afegeix el rector de la UOC.Competències digitals i economia col·laborativaEl protocol de cessió arriba en un context en què totes dues institucions ja estan fent projectes conjunts, com és el cas de les col·laboracions entre Barcelona Activa i la universitat vinculades al desenvolupament de les competències digitals per a la ciutadania, així com un treball conjunt en l’impuls de les economies col·laboratives i cooperatives de plataforma a la ciutat.