Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

La Universitat de Lleida enceta una col·lecció sobre LGBTI, pionera a les universitats de l’Estat

ACN Lleida.-‘LGBTI & Company’ és una nova col·lecció d’Edicions i Publicacions de la Universitat de Lleida (UdL). Es tracta de la primera d’una editorial universitària de l’Estat centrada en l’anàlisi […]

Avatar
Agències 29/04/2021

ACN Lleida.-‘LGBTI & Company’ és una nova col·lecció d’Edicions i Publicacions de la Universitat de Lleida (UdL). Es tracta de la primera d’una editorial universitària de l’Estat centrada en l’anàlisi de les sexualitats dissidents. Dirigida per Rafael M. Mérida Jiménez, professor Serra Húnter de la UdL, especialista en literatures hispàniques i estudis de gènere, la col·lecció “pretén enfortir i consolidar el desenvolupament de l’assaig i la investigació sobre homoerotisme i sexualitats dissidents en l’àmbit acadèmic espanyol”. A més, “vol ser una eina per a l’eradicació de totes les fòbies per identitat de gènere i sexual”, afegeix.

De caràcter interdisciplinari, ‘LGBTI & Company’ ofereix títols al voltant dels discursos de les representacions culturals d’aquesta diversitat que podran publicar-se en català i/o en castellà. La col·lecció universitària s’ha encetat amb ‘Els estudis lèsbics, gais, trans i queer. Una introducció pràctica’, que signa el propi Mérida, i ‘Sexo sin ángeles. Tusquets Editores y La sonrisa vertical’, de la doctora en Filologia Hispànica per la UdL, Estrella Díaz Fernández.Pel que fa al primer títol, es tracta d’un volum inusual en el panorama editorial en llengua catalana. La primera part deriva de la docència universitària de l’autor en assignatures introductòries als estudis LGBTIQ+. Aborda qüestions fonamentals per aproximar-se al seu contingut, com ara la reflexió sobre una hipotètica identitat homosexual, així com activitats pràctiques al voltant dels estudis de gènere, queer o trans. La segona part es nodreix de treballs sobre temes tractats a la primera o inspirats per les corrents teòriques i metodològiques que s’hi comenten, des de les lleis medievals contra la sodomia fins les pedagogies queer, tot passant per Terenci Moix, Maria-Mercè Marçal o Paul B. Preciado. El volum d’Estrella Díaz analitza en tres capítols la trajectòria de Tusquets Editores. El primer traça una biografia empresarial i literària, mentre que el segon s’inicia amb la semblança de García Berlanga -impulsor amb Beatriz de Moura de la col·lecció de narrativa eròtica La Sonrisa vertical-, i ofereix un recorregut pels 153 de la col·lecció. L’últim capítol està dedicat als 55 volums escrits en espanyol i català (ficcions publicades entre 1977 i 2014) que confirmen l’evolució de l’imaginari eròtic hispànic durant les últimes dècades.