Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

La Unió Europea proposa reforçar les lleis de protecció al consumidor ‘online’ per evitar casos de sobreendeutament

ACN Brussel·les – La Unió Europea està treballant per reforçar les lleis de protecció al consumidor ‘online’ amb l’objectiu d’evitar casos de sobreendeutament. Aquest dimarts, el Comitè de Protecció al […]

Agències 12/07/2022

ACN Brussel·les – La Unió Europea està treballant per reforçar les lleis de protecció al consumidor ‘online’ amb l’objectiu d’evitar casos de sobreendeutament. Aquest dimarts, el Comitè de Protecció al Consumidor del Parlament Europeu ha donat llum verda a un nou text –amb 42 vots a favor, un en contra i una abstenció- que pretén cobrir tots els crèdits de fins a 150.000 euros, un límit que es podria ampliar en funció del que decidís cada estat. Els únics productes que quedarien exclosos d’aquesta normativa serien els préstecs inferiors a 200 euros, els crèdits lliures d’interès i els crèdits amb un venciment inferior a tres mesos i amb càrrecs molt reduïts.

Segons el text adoptat aquest dimarts, les entitats financeres hauran de reforçar les mesures per verificar la solvència dels seus clients abans d’atorgar-lo un producte. La norma demana que es tinguin en compte les obligacions dels consumidors, els seus costos de vida i, en casos on no es pugui obtenir aquesta informació, es recullin dades referents a proveïdors de telecomunicacions o altres prestataris.

No obstant això, el Comitè assenyala que la informació referent a les xarxes socials o a la salut del client queda descartada i ha de ser respectada.

Alhora, els eurodiputats consideren que els consumidors han d’entendre les conseqüències legals i financeres de demanar un crèdit. En aquest sentit, exigeixen que la informació “ha d’estar exposada de forma clara” i ha de poder ser consultada “a simple vista, fins i tot des del seu mòbil”.

Per altra banda, també recorda que els consumidors han de poder tenir present que tenen el dret de desistir d’un contracte sense necessitat de justificació en un termini de 14 dies naturals des de l’acord inicial.

Finalment, el Comitè de Protecció al Consumidor insisteix que els anuncis referents al crèdit han de deixar clar que demanar diners implica una sèrie de costos i que això no hauria d’incitar al sobreendeutament.

Un cop adoptat el text, els eurodiputats del Comitè iniciaran converses amb el Consell i la Comissió Europea per definir el redactat final per, posteriorment, traslladar-lo al ple per a la seva votació.