Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

La Unió Africana retreu a la UE que les donacions no són un “sistema sostenible” per accedir a les vacunes

ACN Brussel·les – El president de Sud-àfrica i de la Unió Africana, Cyril Ramaphosa, ha advertit a la Unió Europea que les donacions no són “un sistema sostenible” per accedir […]

Agències 18/02/2022

ACN Brussel·les – El president de Sud-àfrica i de la Unió Africana, Cyril Ramaphosa, ha advertit a la Unió Europea que les donacions no són “un sistema sostenible” per accedir a les vacunes contra la covid-19. “Àfrica té la capacitat de produir les vacunes necessàries per afrontar els problemes de salut dels africans”, ha assegurat Ramaphosa, que ha tornat a reivindicar l’alliberament de les patents. Sense abandonar aquesta petició, que encara s’està negociant a l’Organització Mundial del Comerç, la Unió Africana ha agraït una iniciativa de l’OMS que pretén facilitar la transferència de la tecnologia. “No és acceptable que l’Àfrica estigui a la cua en l’accés a les vacunes”, ha dit Ramaphosa.

Egipte, Sud-àfrica, Tunísia, Kènia, Nigèria i el Senegal seran els primers països africans que tindran accés a la tecnologia de les vacunes d’ARN contra la covid-19 a través d’una iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut. El director general de l’OMS, Tedros Adhanom, ho ha anunciat aquest divendres en el marc de la cimera entre la Unió Europea i la Unió Africana. Amb aquest projecte de transferència de tecnologia, l’OMS pretén facilitar que els països pobres o en vies de desenvolupament puguin produir aquestes vacunes més avançades i desenvolupades per companyies com Pfizer-BioNTech o Moderna.

Ara bé, la Unió Africana ha exigit a Covax i Gavi, les dues plataformes que vehiculen donacions i compres de vacunes a països pobres i en vies de desenvolupament, que es comprometin a comprar els vaccins produïts “localment” en aquests nous centres.

“Covax i Gavi són els majors compradors mundials de vacunes. Els africans no podem continuar sent simples consumidors de medicaments”, ha advertit Ramaphosa.