Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

La UE vol donar “un nou impuls” a la relació amb l’Amèrica Llatina i el Carib amb un mecanisme permanent de coordinació

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La Unió Europea busca donar “un nou impuls” a les relacions amb l’Amèrica Llatina i el Carib amb una nova estratègia cap a la regió que s’ha presentat aquest dimecres. El pla europeu preveu la creació d’un mecanisme permanent de coordinació i l’organització de cimeres regulars amb la Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Caribenys (CELAC) amb l’objectiu de “renovar” la col·laboració. A banda del reforç en la cooperació en l’àmbit polític, el pla europeu també planteja la necessitat de reforçar el comerç i les inversions a la regió, així com la cooperació en accions per la justícia, la seguretat, democràcia, els drets humans i contra el crim organitzat.

A banda de reforçar la relació amb la totalitat de la regió, la UE aposta per incrementar la col·laboració amb els països individualment així com amb grups regionals, especialment al Carib. El document també defensa treballar per una reforma del sistema financer global, inclosa la cooperació per a un nou Pacte Global Financer.

Publicitat

En l’àmbit del comerç, la UE defensa la necessitat de finalitzar i avançar en els acords comercials a la regió perquè són “un motor clau per a les estratègies de creixement i diversificació a ambdues regions”. Per exemple, el document indica que cal treballar per finalitzar l’acord comercial amb Xile i fer progressos per a la signatura i ratificació dels acords amb Mèxic i el Mercosur. A més, el document apunta a un “enfortiment” dels esforços per diversificar les fonts de matèries primeres i fer més resistents les cadenes de subministrament globals.

En el cas de les inversions, la UE planteja una estratègia a través del Global Gateway, la iniciativa comunitària per invertir en projectes d’infraestructures i establir associacions econòmiques arreu del món. El pla també preveu col·laboració en justícia i seguretat, especialment per la lluita contra la delinqüència organitzada transnacional, inclòs el tràfic de drogues i de persones.

En la presentació del pla europeu amb l’Amèrica Llatina i el Carib, l’alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha apuntat que la nova agenda busca donar “un nou impuls” a les relacions amb l’objectiu d’iniciar una “nova era” amb la regió. “Reforçar la cooperació és un imperatiu estratègic”, ha remarcat.

Borrell ha subratllat que la nova agenda suposa el “retrobament” de la UE amb la regió després de vuit anys en què no s’ha celebrat cap cimera entre ambdues parts. “Estem enviant un senyal polític important per mostrar la voluntat de diàleg i cooperació”, ha insistit.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió