Dijous, 30 de juny de 2022 - Edició 1435
La República

La UE s’encalla en l’embargament al petroli rus

ACN Brussel·les – La Unió Europea (UE) no aconsegueix tancar un acord sobre l’embargament al petroli rus. “Avui no ha estat possible torbar un acord, però hem tingut una discussió […]

Agències 16/05/2022

ACN Brussel·les – La Unió Europea (UE) no aconsegueix tancar un acord sobre l’embargament al petroli rus. “Avui no ha estat possible torbar un acord, però hem tingut una discussió molt constructiva”, ha assegurat l’alt representant de la UE, Josep Borrell, que ha admès que el problemes que planteja Hongria per tirar endavant la mesura són tècnics i econòmics. Després de la reunió de ministres d’Exteriors, Borrell ha dit que tirar endavant la mesura “no és una qüestió de temps, sinó de cost”. “Hongria no ha explicat la decisió en termes polítics, sinó econòmics”, ha dit Borrell, que ha subratllat que “les sancions tenen un cost”. “No és una cosa que descobrim avui. Tenen efectes col·laterals per als que sancionen”, ha remarcat.

“S’ha de trobar l’equilibri entre el dany que crees al que sanciones i el que pateixes com a conseqüència de les teves sancions”, ha insistit Borrell. Segons ha explicat l’alt representant, “la discussió continuarà” entre els 27 a nivell tècnic. “No era possible tenir una decisió política avui”, ha dit Borrell, que no ha precisat el temps que pot durar la negociació per tancar un acord sobre el veto al cru rus.

La Comisió Europea va proposar el 4 de maig una prohibició gradual a les importacions de petroli rus, però la iniciativa segueix bloquejada per part d’Hongria. Des d’aleshores, els 27 han fet diverses reunions a diferents nivells per intentar desencallar el sisè paquet de sancions, però el veto es manté.