Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

La UE i l’OTAN es comprometen a augmentar la cooperació per portar-la al “següent nivell”

ACN Brussel·les – La UE i l’OTAN s’han compromès aquest dimarts a elevar la cooperació “al següent nivell”. En una declaració conjunta marcada per la invasió russa d’Ucraïna, el club […]

Agències 10/01/2023

ACN Brussel·les – La UE i l’OTAN s’han compromès aquest dimarts a elevar la cooperació “al següent nivell”. En una declaració conjunta marcada per la invasió russa d’Ucraïna, el club comunitari i l’Aliança Atlàntica aposten per reforçar la cooperació en “àmbits existents”, però també introdueixen nous àmbits, com la protecció d’infraestructures crítiques, la “creixent competència geoestratègica”, les “tecnologies disruptives”, l’espai o les conseqüències que té el canvi climàtic per a la seguretat, entre d’altres. El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, han signat el document a la seu de l’Aliança Atlàntica a Brussel·les.

En la que és la tercera declaració conjunta de la UE i l’OTAN, ambdues parts assenyalen el “compromís inequívoc per promoure i garantir la pau, la llibertat i prosperitat a l’àrea euroatlàntica”. El document apunta a Rússia per la invasió a Ucraïna tot remarcant que l’atac militar “viola la llei internacional”. “Donem ple suport al dret inherent d’Ucraïna a defensar-se i escollir el seu propi destí”, diu el document, que remarca el paper de lideratge de l’OTAN en la seguretat europea, així com el compromís de la UE de reforçar la seva capacitat de defensa. 

El text també assenyala els “reptes” que suposen els “actors autoritaris” per als “interessos valors i principis democràtics”. En aquest sentit, apunta a la Xina perquè les seves polítiques i “creixent assertivitat” també presenten “reptes que cal abordar”. “El conflicte persistent, la fragilitat i inestabilitat als veïns europeus perjudica la seguretat i dona un terreny fèrtil per a competidors estratègics, així com també a grups terroristes, per guanyar influència, desestabilitzar societats i suposen un risc per a la seguretat”, indica el document pel que fa als països de l’est del continent.

En la roda de premsa posterior a la signatura del document, Stoltenberg ha assenyalat que la invasió russa d’Ucraïna ha reforçat tant l’Aliança Atlàntica com el club comunitari. “Putin volia envair Ucraïna en pocs dies i dividir-nos i ha fracassat clarament en les dues coses”, ha dit el secretari general de l’OTAN, que ha remarcat que cal seguir “reforçant la cooperació transatlàntica” i mantenir el suport a Ucraïna. “L’OTAN continua sent essencial per a la seguretat euroatlàntica”, ha subratllat.

Al seu torn, Michel ha afirmat que la guerra d’Ucraïna ha tingut “conseqüències inesperades” com el “reforç” de la cooperació entre la UE i l’OTAN. “Volem tenir més responsabilitats en la nostra defensa”, ha dit Michel, tot indicant la voluntat de “reforçar el pilar europeu” a l’Aliança Atlàntica. Finalment, Von der Leyen ha remarcat la “unitat i determinació” de la UE i l’OTAN davant la guerra d’Ucraïna i ha insistit que “la seguretat d’Europa està sota amenaça”.