Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

La UE i el Regne Unit mantenen les negociacions pel Brexit per intentar tancar un acord d’última hora

ACN Brussel·les.-La Unió Europea i el Regne Unit mantenen les negociacions sobre la relació post-Brexit per tal d’intentar tancar un acord que pugui entrar el vigor l’1 de gener. Això […]

Avatar
Agències 13/12/2020

ACN Brussel·les.-La Unió Europea i el Regne Unit mantenen les negociacions sobre la relació post-Brexit per tal d’intentar tancar un acord que pugui entrar el vigor l’1 de gener. Això és el que ha assegurat aquest diumenge la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, després de mantenir una conversa telefònica amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, per decidir si era possible assolir un pacte després que ambdues parts fixessin aquest diumenge com a termini per prendre una decisió. “Hem demanat als nostres negociadors continuar les converses per veure si és possible tancar un acord en aquest moment tardà”, ha dit Von der Leyen en una compareixença després de la conversa amb Johnson.

“Malgrat l’esgotament de gairebé un any de negociacions i dels terminis un i altre cop, creiem que el que és responsable en aquest moment és un esforç addicional”, ha subratllat la presidenta de la Comissió Europea en una breu compareixença. Després d’intensificar les negociacions en els darrers dies per intentar trencar el bloqueig, les negociacions entre el bloc comunitari i els britànics segueixen enrocades en les mateixes qüestions que allunyen l’acord des de l’inici: la igualtat de condicions en comerç, la pesca i la governança del pacte. Després que la negociació es mantingués bloquejada en les últimes setmanes, Von der Leyen i Johnson van fixar en la reunió presencial que han mantingut aquesta setmana a Brussel·les el termini d’aquest diumenge per veure si era possible o no assolir un acord. En la cimera d’aquest divendres, Von der Leyen va traslladar als líders dels 27 que el més probable és que no s’arribi a un acord amb els britànics perquè continuen havent divergències “fonamentals” en les qüestions més problemàtiques. Per la seva banda, Johnson també va admetre el mateix dia que hi ha una “gran possibilitat” que no s’assoleixi el pacte. Amb tot, el primer ministre britànic va subratllar que el fet que no hi hagi acord “no vol dir que sigui una cosa dolenta”. En cas de no acord sobre la relació comercial, les regles que s’aplicarien entre el grup comunitari i els britànics serien les de l’Organització Mundial del Comerç.En aquest escenari de pessimisme sobre la possibilitat d’acord, la Comissió Europea ja ha presentat un pla de contingència perquè el bloc comunitari estigui preparat en cas de no acord, mentre Johnson també ha fet una crida a “fer les preparacions adequades”.En cas que es tanqui un acord, després ha de ser ratificat al bloc comunitari i al Parlament de Westminster abans de l’1 de gener, dia en què el Regne Unit passa definitivament a ser un tercer estat a tots els efectes.