Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La UE i el Regne Unit arriben a un acord sobre el protocol d’Irlanda del Nord tres anys després del Brexit

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La Unió Europea i el Regne Unit han arribat a un acord sobre el protocol d’Irlanda del Nord, el pacte que pretén garantir l’absència d’una frontera física a Irlanda després que el Regne Unit abandonés formalment la Unió Europea el 31 de gener de 2020. Ho han fet oficial aquest dilluns en una roda de premsa la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, després d’una reunió a Londres en què també ha participat el rei Carles III. Von der Leyen ha parlat de “dia històric” i Sunak ha qualificat l’entesa “d’avenç decisiu”. “Hem tingut les nostres diferències, però som aliats, socis comercials i amics; això és l’inici d’un nou capítol en la nostra relació”, ha remarcat el ‘premier’.

Tant Von der Leyen com Sunak s’han mostrat “orgullosos” d’haver aparcat les diferències i de poder donar principi a un “nou capítol” que aportarà “solucions a llarg termini” i “funcionarà per a tota la gent”.

Publicitat

Segons ha detallat el primer ministre britànic, l’acord d’aquest dilluns -batejat com a ‘pacte de Windsor’- permetrà assolir tres grans fites. Per una banda, eliminarà “qualsevol frontera en el mar d’Irlanda”, facilitant l’intercanvi de mercaderies entre el Regne Unit i Irlanda del Nord. Per aconseguir-ho, s’implementarà un sistema de línies “verdes i vermelles”, similar a les finestretes “béns a declarar” que es troben als aeroports. Els béns britànics que es trobin a Irlanda del Nord utilitzaran la línia verda, una cosa que, a la pràctica, voldrà dir que aquests productes no s’hauran de sotmetre a controls estrictes i es reduirà la burocràcia.

En segon lloc, els béns disponibles al Regne Unit -incloent medicaments- també estaran disponibles a Irlanda del Nord. A més, Sunak ha subratllat que l’acord també beneficiarà al conjunt de la ciutadania, ja que la gent que vulgui enviar paquets no haurà d’omplir documents de duanes.

Finalment, l’acord “protegeix la sobirania d’Irlanda del Nord”. En relació amb aquesta qüestió, el ‘premier’ britànic ha comentat que el parlament d’Irlanda del Nord podrà vetar que la normativa de la Unió Europea s’apliqui al seu territori. No obstant això, Von der Leyen també ha remarcat que es tracta d’un mecanisme d’emergència i que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) tindria l’última paraula en relació amb temes del mercat únic.

A partir d’ara, tant la Comissió Europea com el govern del Regne Unit seguiran els passos necessaris perquè les solucions acordades aquest dilluns s’implementin formalment.

<strong>Un llarg estira-i-arronsa</strong>

L’entesa pel protocol d’Irlanda del Nord ha estat un dels acords més anhelats per part de la Unió Europea i una de les principals fonts de tensió entre Brussel·les i Londres durant els últims anys.

Amb Boris Johnson com a primer ministre, el Regne Unit havia demanat canvis “significatius” al protocol, argumentant que la situació era insatisfactòria per a totes les parts malgrat format part del pacte de divorci del Brexit. Londres, de fet, va arribar a amenaçar de revocar unilateralment el protocol si la Unió Europea rebutjava modificar-lo, mentre que Brussel·les va traslladar la qüestió als tribunals.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió