Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023
Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023

La UE es proposa asfixiar l’economia russa com a resposta a l’atac militar a Ucraïna

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La Unió Europea aposta per asfixiar l’economia russa com a resposta a l’atac militar a Ucraïna. Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea han signat aquest dijous una declaració política per a un segon paquet de sancions a Rússia, que s’ha d’adoptar formalment aquest divendres. En la cimera, els líders han pactat la primera resposta a l’atac militar rus, que inclou mesures restrictives a bancs, exportacions, finances, transport i visats. Amb tot, els 27 han decidit abordar les sancions d’una manera esglaonada i reservar-se algunes mesures per respondre a l’evolució del conflicte. La proposta de deixar Rússia fora del sistema internacional de transaccions financeres SWIFT queda de moment fora de les sancions a Moscou.

En la roda de premsa posterior a la cimera, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha dit que les sancions afecten el sector de les finances, l’energia, el transport, el control d’exportacions, el finançament d’exportacions i la política de visats. Segons la presidenta de l’executiu europeu, les sancions financeres afecten el 70% del mercat bancari rus i algunes empreses estatals.

Publicitat

A més, l’alemanya ha subratllat que la prohibició d’exportacions afectarà el sector del petroli rus perquè farà “impossible” modernitzar les refineries. Les sancions també inclouen acabar amb les facilitats perquè empresaris i diplomàtics tinguin un visat i limitar l’accés de Rússia a tecnologies crucials. Segons Von der Leyen, les sancions augmentaran els costos de finançament de Rússia i la inflació.

Al seu torn, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha remarcat la “fermesa” de la resposta europea a l’acció militar russa i ha dit que és “important” que la comunitat internacional es mobilitzi contra la invasió a Ucraïna.

<strong>La UE es guarda més sancions pel futur</strong>

Els líders dels 27 han estat reunits més de sis hores a Brussel·les per pactar la resposta a l’atac militar rus a Ucraïna. A l’arribada a la cimera, tots els líders demanaven sancions fortes contra Moscou, però l’acord final exclou algunes de mesures més importants que es plantejaven, com deixar Rússia fora del sistema SWIFT. Aquesta última era també una de les demandes del president ucraïnès, Volodymyr Zelenski, que ha intervingut a la reunió per videoconferència.

Així, la Unió Europea esglaonarà les sancions en funció de l’evolució del conflicte. Els líders europeus ja han començat a abordar en aquesta trobada un possible tercer paquet de mesures restrictives per si és necessari. El paquet de sancions consensuat aquest dijous entre líders es preveu que s’adopti formalment aquest divendres.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió