Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

La UE es compromet a “utilitzar totes les eines disponibles” per accelerar l’expulsió de migrants

ACN Brussel·les – Els ministres d’Interior de la Unió Europea s’han compromès aquest dijous a “utilitzar totes les eines disponibles” per accelerar l’expulsió de migrants. En una reunió a Estocolm […]

Agències 26/01/2023

ACN Brussel·les – Els ministres d’Interior de la Unió Europea s’han compromès aquest dijous a “utilitzar totes les eines disponibles” per accelerar l’expulsió de migrants. En una reunió a Estocolm (Suècia), els titulars d’Interior europeus han abordat com incrementar la taxa de retorn de migrants dos dies després que la Comissió Europea presentés la seva estratègia per assolir aquest objectiu. “Assegurar retorns efectius és essencial”, ha dit Malmer Stenergard, ministra de Migració de Suècia, en representació de la presidència rotatòria del Consell. Al seu torn, la comissària d’Interior, Ylva Johannson, ha subratllat que també cal “prevenir” l’arribada de migrants que no compleixen els requisits per tenir protecció internacional.

En la reunió, els ministres han apuntat directament a com abordar la qüestió dels països tercers que no cooperen en el retorn de migrants. “La baixa taxa de retorn és per la manca de cooperació amb països tercers”, ha apuntat Stenergard. Entre les eines que els titulars d’Interior apunten per pressionar els tercers països per cooperar hi ha les restriccions als visats.

“Calen tant incentius positius com mesures restrictives”, diuen els ministres. Segons el document final de la reunió, “hi ha un ampli suport” entre els 27 per introduir restriccions als visats de tercers països que no cooperen en els retorns.

Finalment, Johansson ha remarcat que alguns estats membre estan sota “molta pressió” tant pel que fa a les arribades irregulars com en els processos de petició d’asil. Per aquest motiu, ha remarcat que cal “prevenir” les arribades de persones que no compleixen els criteris per rebre protecció internacional.