Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

La UE amenaça al Regne Unit amb aturar l’exportació de vacunes si no hi ha “reciprocitat” amb les dosis d’AstraZeneca

ACN Brussel·les.-La Unió Europea amenaça al Regne Unit amb aturar l’exportació de vacunes si no hi ha “reciprocitat” amb les dosis d’AstraZeneca. La Comissió Europea ha assegurat aquest dimecres que […]

Agències 17/03/2021

ACN Brussel·les.-La Unió Europea amenaça al Regne Unit amb aturar l’exportació de vacunes si no hi ha “reciprocitat” amb les dosis d’AstraZeneca. La Comissió Europea ha assegurat aquest dimecres que s’han enviat 10 milions de vaccins a Londres en les últimes sis setmanes, però que encara no han rebut les dosis produïdes a les fàbriques britàniques que preveu el contracte amb AstraZeneca. “Encara les estem esperant”, ha dit aquest dimecres la presidenta de l’executiu europeu, Ursula Von der Leyen, després de lamentar els retards d’AstraZeneca en l’entrega de vacunes.

L’alemanya veu “difícil” explicar als ciutadans perquè la Unió Europea exporta vacunes a altres països que “no fan el mateix”. Per això, Von der Leyen ha demanat “reconsiderar” el volum d’exportacions que es permeten al Regne Unit o a altres països productors de vacunes en funció de la seva reciprocitat. També creu que s’hauria de tenir en compte el nivell de població vacunada en aquests estats. Von der Leyen ha aclarit que en el cas dels Estats Units sí que hi ha reciprocitat.”Estem davant de la pitjor crisi del segle, no podem descartar res”, ha dit Von der Leyen que veu prioritari la vacunació per protegir els ciutadans de la covid-19 i recuperar el bloc europeu econòmicament.Crítiques al subministrament d’AstraZenecaVon der Leyen ha criticat AstraZeneca per entregar poc més del 30% de les dosis promeses per al primer trimestre de l’any, uns 30 milions. L’anunci de la companyia de reduir també les entregues per als pròxims tres mesos ha generat preocupació a Brussel·les, que no descarta limitar exportacions per redreçar la situació. AstraZeneca té previst entregar 70 milions de dosis entre abril i juny en comptes dels 180 milions pactats. Per tant, no arriba al 40% del compromís inicial.Amb tot, la Unió Europea preveu compensar aquest dèficit amb més vacunes de Pfizer-BioNtech, que són més cares que les d’AstraZeneca. Així, calcula haver vacunat més de la meitat de la població a finals de juny i assolir l’objectiu del 70% a finals d’estiu.Confiança en el vaccí britànic”Confio en la vacuna d’AstraZeneca”, ha assegurat Von der Leyen per separar la qüestió sanitària de les trombosis dels problemes de subministrament amb la farmacèutica AstraZeneca.A l’espera que l’Agència Europea del Medicament decideixi dijous si cal actualitzar la recomanació d’ús d’aquesta vacuna, Von der Leyen ha demanat “respecte” pels consells dels científics en aquesta matèria. També ha reiterat que les dades actuals no indiquen que els casos de trombosi sigui superiors als que hi ha habitualment entre la població.