Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

La UE acorda noves sancions contra Rússia i Bielorússia per la invasió d’Ucraïna

ACN Brussel·les – La Unió Europea ha acordat noves sancions contra Rússia i Bielorússia per la invasió d’Ucraïna. En una reunió dels ambaixadors dels 27 aquest dimecres, s’ha pactat un […]

Agències 09/03/2022

ACN Brussel·les – La Unió Europea ha acordat noves sancions contra Rússia i Bielorússia per la invasió d’Ucraïna. En una reunió dels ambaixadors dels 27 aquest dimecres, s’ha pactat un quart paquet de sancions per la guerra a Ucraïna que serà aprovat formalment per procediment escrit. El bloc europeu ha ampliat la llista negra d’oligarques, exclourà 3 bancs bielorussos del sistema SWIFT i aplicarà mesures per limitar l’ús de les criptomonedes. També restringirà l’exportació de tecnologia de navegació marítima a Rússia, segons ha avançat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. Des del reconeixement rus a les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk a finals de febrer, Brussel·les ha replicat Moscou amb quatre paquets de sancions.

El primer es va acordar el 22 de febrer i sancionava 351 diputats de la Duma i 27 persones i entitats com a represàlia pel reconeixement rus de les regions rebels de Donetsk i Lugansk. També es van imposar restriccions al comerç amb aquestes àrees i altres restriccions financeres amb Rússia.

El segon paquet, pactat el 25 de febrer, inclou sancions contra el president rus, Vladímir Putin, i el ministre d’exteriors rus, Sergei Lavrov. A més, es van imposar algunes restriccions econòmiques, com la limitació de les exportacions de productes d’alta tecnologia.

Amb el tercer paquet del 28 de febrer i el 2 de març es prohibeix l’ús del sistema de transaccions financeres SWIFT a set bancs russos, es tanca l’espai aeri als vols russos, es prohibeixen les transaccions amb el Banc Central de Rússia i s’afegeixen 26 persones i una entitat més a la llista negra. La UE també va aprovar la suspensió de l’emissió dels mitjans estatals Russia Today i Sputnik. D’altra banda, es van ampliar les sancions individuals i econòmiques contra Bielorússia, que ja havia estat castigada per la repressió interna des del 2020.