Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

La UdL posa en marxa dos noves càtedres sobre la Seu Vella i el despoblament rural

ACN Lleida.-El consell de govern de la Universitat de Lleida (UdL) ha aprovat aquest dijous la posada en marxa de dos noves càtedres universitat – empresa: una sobre el turó […]

Avatar
Agències 22/04/2021

ACN Lleida.-El consell de govern de la Universitat de Lleida (UdL) ha aprovat aquest dijous la posada en marxa de dos noves càtedres universitat – empresa: una sobre el turó de la Seu Vella en col·laboració amb el consorci del mateix, i una altra, d’estudis socioeconòmics i despoblament del territori rural, amb la Diputació de Lleida. La primera la dirigirà la professora Eva Martín i la segona, el professor Jordi Garreta. Amb aquestes, ja seran 18 les càtedres de la UdL per fomentar la cooperació en recerca i transferència tecnològica. D’altra banda, del consell de govern de la universitat ha aprovat 38.000 euros per projectes de cooperació internacional i ‘Quart món’.

La Càtedra Turó de la Seu Vella – promoguda pel vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària – vol ampliar les investigacions històriques realitzades als camps de la geologia, la botànica, la paleontologia i l’urbanisme; així com analitzar les possibilitats de futur econòmiques, socials, educatives i culturals. El vicerector Joan Busqueta ha destacat que el monument, en procés avançat per ser considerat Patrimoni de la Humanitat, necessita la “major conjunció d’esforços per tal que aquest somni sigui una realitat en un termini no massa llunyà”.La càtedra tindrà una durada inicial de 4 anys, a partir del mes de juny de 2021. Ja té compromès el patrocini del Consorci del Turó de la Seu Vella, l’Associació Amics de la Seu Vella, la Fundació Sorigué, la Fundació Layret, la Universitat Europea d’Andorra i l’empresa PROMOELBA SL.Mentre, la Càtedra d’estudis socioeconòmics i despoblament del territori rural de Lleida se centrarà en la situació i els reptes (polítics, socials, econòmics, culturals, educatius) de les comarques de Ponent des d’una perspectiva interdisciplinària. És hereva de l’Observatori socioeducatiu de Lleida que va posar en marxa a l’any 2009 el grup de recerca Anàlisi Social i Educativa (GRASE) de la UdL, encapçalat per Garreta.Les accions d’aquesta càtedra se centraran en analitzar la situació del territori rural de les comarques de Ponent i de la població que hi resideix, així com els factors influents en el despoblament, i el potencial repoblament i difondre’n els resultats. En un altre ordre de les coses, el consell de govern ha aprovat la resolució de la convocatòria d’Ajuts a accions de Cooperació al Desenvolupament per a l’any 2021. La UdL repartirà 26.626 euros en 6 projectes a Brasil, Colòmbia, Rwanda, Txad i als campaments sahrauís d’Algèria. També destinarà 13.000 euros més per a 3 projectes centrats en l’anomenat ‘Quart món’, és a dir, centrats en col·lectius vulnerables.