Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023
Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023

La UdG participa en un projecte internacional per millorar la nutrició dels nadons prematurs

|

- Publicitat -

ACN Girona – La Universitat de Girona (UdG) participa en el projecte internacional Prometeus, una investigació que vol revolucionar les cures en infants nascuts de forma prematura. L’objectiu del projecte és millorar la nutrició de les criatures que estan ingressades a les Unitats de Cures Intensives (UCI) per garantir uns nivells òptims d’oxigenació cerebral. Habitualment els nadons tenen problemes cognitius perquè com que han nascut abans del previst els han d’injectar nutrients per la via intravenosa, coneguda com a nutrició parenteral. El projecte comptarà amb un assessor clínic nutricional que serà l’encarregat d’analitzar totes les dades i escollir la ingesta nutricional dels nounats que permeti el desenvolupament metabòlic dels infants.

Cada vegada hi ha més nadons prematurs que superen l’etapa del postpart gràcies a les millores en vigilància intensiva neonatal. Tot i així, ha crescut el nombre d’infants que superen aquesta etapa però que desenvolupen dèficits cognitius, sensorials o motors al llarg de la seva vida. El motiu és la incapacitat per gestionar el control metabòlic dels nutrients necessaris per desenvolupar el cervell abans del naixement.

Publicitat

Durant l’embaràs els fetus sempre depenen de la mare per a la nutrició. Els nadons que neixen abans del previst, però, tenen un metabolisme menys desenvolupat en comparació amb els nadons que neixen a terme. Això fa que les cures que reben després a l’UCI incloguin la gestió dels nutrients per via intravenosa per garantir el desenvolupament del nadó.

<strong>Nutrició personalitzada</strong>

A través del projecte Prometeus, els investigadors volen donar un marc de nutrició personalitzada pensada per alimentar correctament els nounats en funció de les necessitats metabòliques que tinguin. La coordinadora del projecte, Sabrine Brigadoi, ha explicat que el projecte “obrirà la porta a una nova era digital de gestió en les cures intensives neonatals”.

La coordinadora apunta que amb el projecte es podria disminuir un 80% el nombre de nadons que neixen de forma prematura i que al llarg dels anys necessiten suport escolar. Això suposaria passar de 125.000 a 25.000 persones a l’any a Europa.

Per aconseguir-ho, el projecte elaborarà un model que permetrà individualitzar la nutrició del cervell en funció de la “salut cerebral” de cada nadó, que es calcularà en funció de les dades obtingudes amb dos nous sistemes de detecció metabòlica. Aquests sistemes són poc invasives i també comportaran la creació d’una interfície per a les famílies dels nadons mentre duri l’estada a l’UCI.

La UdG participa en el projecte Prometeus amb el desenvolupament de l’assessor clínic nutricional, el mòdul responsable que haurà de calcula la ingesta de nutrients en temps real. La investigació té un finançament d’uns 4 milions d’euros que prové d’institucions europees. Prometeus està liderat per la Universita Degli Studi Di Padova (Itàlia) i té deu socis més procedents dels sectors acadèmic i industrial. A més de la institució coordinadora, els socis són: Politecnio Di Milano, PIONIRS i Dave Embedded Systems (Itàlia); Université Grenoble Alpes i Institut national de la santé et de la recherche médicale (França);  QULAB Medical Ltd (Israel); University College Cork (Irlanda); University College London (Regne Unit); i Universitat de Girona i Fundació Institut de Ciències Fotòniques (Catalunya). La recerca durarà quatre anys.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió