Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

La UdG no recorrerà la sentència que anul·la el concurs d’un grup de recerca denunciat per una investigadora

ACN Girona.-La Universitat de Girona (UdG) ha anunciat que no recorrerà la sentència del contenciós administratiu que declara nul el concurs públic d’una plaça d’investigador en un grup de recerca. […]

Avatar
Agències 09/02/2021

ACN Girona.-La Universitat de Girona (UdG) ha anunciat que no recorrerà la sentència del contenciós administratiu que declara nul el concurs públic d’una plaça d’investigador en un grup de recerca. El rector, Quim Salvi, ha afirmat que amb aquesta decisió és una “oportunitat per fer les coses encara millor”, però nega que el concurs tingués “un tracte discriminatori”. Salvi ha recordat que la sentència “posa l’accent en la no-paritat” del tribunal que havia d’escollir el candidat per accedir a la plaça del grup de recerca, però no va més enllà. El cas va sortir a la llum després que una dona que optava a la plaça denunciés haver patit assetjament laboral i discriminació per part dels seus companys.

El rector de la Universitat de Girona (UdG) ha anunciat aquest dimarts al migdia que la universitat no recorrerà la sentència que anul·la el concurs públic en un grup de recerca. El cas el va denunciar una investigadora i docent que s’havia presentat a la plaça després d’estar 17 anys treballant-hi en interinatge. La dona afirma haver patit assetjament laboral i discriminació i per això va denunciar que el concurs públic s’havia fet de forma irregular.Ara, el Jutjat Contenciós Administratiu de Girona li ha donat la raó i anul·la aquest procés. A més, obliga a tornar a nombrar els membres del tribunal que hauran de seleccionar el millor candidat per a la plaça. En aquest sentit, el rector de la UdG, Quim Salvi, ha recordat que la sentència tan sols “posa l’accent en la no-paritat” de les persones del tribunal, que eren tot homes.Tot i així, Salvi ha afegit que “la sentència no recull que hi hagi tracte discriminatori” ni que no “s’hagi fet el procés amb transparència”. Amb això, el rector ha desmentit que la UdG “no hagi fet bé els processos reglamentaris” i ha garantit que en tot moment es van seguir els criteris corresponents.Quim Salvi també ha valorat la sentència com “una oportunitat per fer les coses encara millor” i ha defensat la UdG com una institució que “vetlla per la selecció paritària entre homes i dones”. Per això ha anunciat que s’establiran “processos normatius” per garantir millor “l’equitat i la igualtat” i també per vetllar “que aquesta situació no es repeteixi en el futur”.La investigadora encara té un procés obert contra la UdG, en aquest cas per declarar nul el seu acomiadament. Es tracta d’un judici que s’havia de fer aquest novembre, però l’advocat de la universitat va demanar ajornar-lo ‘sine die’ fins que no hi hagués una sentència ferma del contenciós administratiu. Després que el rector anunciés la seva voluntat de no recórrer-la, la sentència podria ser ferma properament i, per tant, es reactivaria el procés judicial laboral.Primera sentència un any després de destapar el casEl cas de possible assetjament laboral es va destapar ara farà un any, a principis de març, quan la investigadora va decidir publicar un fil a Twitter per explicar la seva situació. En ell, denunciava que el director del grup de recerca on treballava i un company seu la discriminaven sense dirigir-li la paraula o negant-li la informació i l’accés a recursos del mateix grup de recerca.Segons la dona, aquesta situació es va repetir durant molts anys, en què els dos homes no acceptaven que el grup de recerca li pagués el vol i la inscripció a congressos i havia d’assumir el cost de la seva pròpia butxaca. També li privaven l’accés a recursos per tal que no pogués avançar en les seves investigacions i al final es veiés forçada a abandonar el lloc de feina. En aquest fil també detallava haver patit diversos problemes d’estrès i de salut durant l’embaràs.