Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La UdG lidera dos projectes per captar el CO2 i transformar-lo en recursos de valor a partir de microorganismes

|

- Publicitat -

ACN Girona – La Universitat de Girona (UdG) ha posat en marxa dos projectes per captar el CO2 i transformar-lo en compostos per a indústries com la farmacèutica o l’alimentària que actualment venen de recursos com ara el petroli. A més, el projecte aconsegueix aquesta transformació a partir de microorganismes. Les dues investigacions es fan en el Laboratori d’Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA) que té la universitat. El CO2 habitualment està associat a la crema de combustibles fòssils i és el responsable de l’emergència climàtica. A través d’aquests dos projectes la UdG vol aportar eines per reduir la concentració de CO2 en exteriors i interiors, al mateix temps que es converteix en un recurs per a determinades empreses.

Les concentracions elevades de diòxid de carboni sobretot en espais tancats comporten greus problemes a la salut. A més, aquestes concentracions han estat un dels principals factors del canvi climàtic. Ara, el Laboratori d’Enginyeria Química i Ambiental de la Universitat de Girona ha trobat una solució per convertir aquestes concentracions nocives per la salut humana en un recurs potencial per a determinades indústries.

Publicitat

El LEQUIA té dos projectes engegats que s’encarreguen de capturar el CO2 i després transformar-lo en un recurs que habitualment les indústries obtenen a partir del petroli. El primer dels projectes es titula ATMESPHERE i utilitza tecnologies microbianes per convertir el CO2 en caproat. Es tracta d’un compost que es fa servir molt sovint a la indústria química, farmacèutica o alimentària i que es produeix a partir de petroli.

Fins ara només s’ha aconseguit crear aquest caproat en concentracions i graus de pruesa molt baixos. El projecte vol fer un pas endavant cap a la comercialització a partir de la implementació del concepte de bio-refineria sostenible. Aquest concepte consisteix en produir selectivament el caproat d’alta puresa a través de la transformació del CO2. El projecte està liderat per Paolo Dessi, doctorat en tecnologia ambiental per la Universitat Tecnològica de Tampere (Finlàndia).

Convertir el CO2 en combustible per avions

Per altra banda, el projecte MICRO-BIO process investigarà com capturar el CO2 que hi ha en ambients interiors per convertir-lo en hexanol, un producte que es pot utilitzar per a combustibles d’avions. Aquesta investigació està dirigida per Luís Rafael López, doctorat en Ciències i Tecnologies Ambientals per la UAB. La recerca parteix de la base d’una plataforma que captura CO2 d’ambients interiors i segueix una conversió en hexanol a partir de processos sostenibles i neutres de carboni. El projecte permetria eliminar concentracions de CO2 d’espais com escoles, oficines o vehicles de transport públic.

Els dos projectes de la UdG fan una conversió del diòxid de carboni a través de microorganismes, aigua i una petita quantitat d’electricitat que prové de fonts renovables. Actualment, les tecnologies electromicrobianes han donat bons resultats però encara cal més recerca abans no arribin a comercialitzar-se. Amb els dos projectes d’investigació el LEQUIA vol aplicar els principis d’economia circular, en què un residu es pot convertir en un recurs a través d’un procés de revalorització.

Els projectes ATMESPHERE i The Micro-Bio Process s’estan desenvolupant en aquests moments al LEQUIA i estan finançats a través del prestigiós programa d’ajuts post-doctorals “Marie Sklodowska Curie” de la Comissió Europea, amb una durada de dos anys.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió