Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

La UdG concedeix la distinció honoris causa a la metgessa Carme Valls

ACN Girona – La Universitat de Girona (UdG) ha aprovat concedir la distinció honoris causa a la metgessa Carme Valls Llobet. L’acord s’ha pres a l’últim Consell de Govern. Especialitzada […]

Agències 30/01/2023

ACN Girona – La Universitat de Girona (UdG) ha aprovat concedir la distinció honoris causa a la metgessa Carme Valls Llobet. L’acord s’ha pres a l’últim Consell de Govern. Especialitzada en endocrinologia i medicina amb perspectiva de gènere, Carme Valls (Barcelona, 1945) és metgessa des del 1968. Llicenciada per la Universitat de Barcelona (UB), la UdG subratlla que “la seva reivindicació més important és la inclusió de les diferències entre homes i dones en el disseny i anàlisi d’estudis sobre patologies i tractaments”. Valls, que ara fa tres anys va rebre la Creu de Sant Jordi, també va ser diputada al Parlament pel PSC entre el 1999 i el 2003. La UdG en destaca “la rellevància en els terrenys assistencial, acadèmic, científic, cultural i polític”.

L’acord per distingir la metgessa barcelonina amb el títol d’honoris causa s’ha pres a l’últim Consell de Govern de la UdG, celebrat dijous de la setmana passada. La proposta l’ha presentada la facultat de Medicina i ha comptat amb l’aval de l’Escola de Doctorat, que n’ha emès l’informe favorable.

Nascuda el 1945 a Barcelona, Carme Valls Llobet es va llicenciar en Medicina l’any 1968 a la UB. S’ha especialitzat en endocrinologia i medicina amb perspectiva de gènere. La UdG en destaca, precisament, que ha dedicat “molts anys de la seva carrera a l’estudi de les desigualtats i l’escletxa de gènere en la medicina, la que es produeix quan la investigació invisibilitza el cos de la dona, i ha estat pionera a l’estat espanyol a plantejar les diferències de gènere en el terreny de la investigació”.

També ha format part d’un moviment internacional d’investigadors que a la dècada dels 90 va impulsar la inclusió de dones en els assajos clínics i el rigor científic aplicat a l’estudi dels problemes i les patologies més habituals en les dones. Aquests centres d’interès i recerca, de fet, han portat Carme Valls a assumir la direcció del programa ‘Dona, Salut i Qualitat de Vida’ al Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS).

La metgessa forma part d’aquesta organització científica no governamental, que actualment també presideix. El CAPS investiga les diferencies de gènere en la salut i en els serveis sanitaris i proporciona accés a la informació i recursos a les dones per millorar la seva qualitat de vida.

Valls va ser diputada al Parlament de Catalunya en la sisena legislatura (1999-2003) sota les sigles del PSC-Ciutadans pel Canvi. També ha presidit la Fundació Catalunya Segle XXI. L’any 2020 la Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi.