Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

La Torre de Collserola compleix 30 anys: “Es tracta del vaixell insígnia de les telecomunicacions al nostre país”

ACN Barcelona – La Torre de Collserola ha celebrat aquest dilluns el 30è aniversari de la seva construcció amb un acte institucional amb el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, […]

Agències 25/07/2022

ACN Barcelona – La Torre de Collserola ha celebrat aquest dilluns el 30è aniversari de la seva construcció amb un acte institucional amb el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i les empreses i institucions que gestionen la infraestructura: Cellnex Telecom, Telefónica, el CTTI i l’AMB. En aquestes tres dècades, la Torre –de 288 metres d’alçària- ha esdevingut una figura clau per al sector de les telecomunicacions a Catalunya. “Es tracta del vaixell insígnia de les telecomunicacions al nostre país”, ha reconegut el director general de Cellnex, Albert Cuatrecasas. “Es pot dir que la Torre de Collserola ja va néixer preparada per afrontar amb èxit els grans reptes de la transformació verda i digital”, ha reblat Puigneró.

“Es tracta d’una infraestructura de país que fa 30 anys ja va marcar l’horitzó del país digital que som avui”, ha continuat el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori. “Amb l’impuls de la Torre de Collserola ens vam dotar d’una icona per posicionar Catalunya i Barcelona com a referents en el mapa mundial de les telecomunicacions”, ha assenyalat Puigneró. “I, al mateix temps, engegàvem una de les primeres infraestructures publico privades del país i aconseguíem harmonitzar i endreçar la serra de Collserola”, ha apuntat el conseller, tot recordant que fins llavors hi havia un munt d’antenes disseminades per tota la muntanya. “Ara tot està centralitzat en una sola torre, emblemàtica i respectuosa amb l’entorn natural”, ha aplaudit Puigneró.  

<strong>Dona servei de TDT i ràdio a més de 5 milions de persones</strong>

“La Torre de Collserola és el km 0 de la xarxa de transport de Cellnex a Catalunya i un centre de control neuràlgic per a tot l’Estat, 24 hores al dia i 7 dies a la setmana”, ha destapat Cuatrecasas. “I gràcies als serveis que prestem des de torre de Collserola més de 5 milions de persones tenen accés a la televisió digital terrestre (TDT) i a la ràdio, entre molts d’altres serveis considerats crítics, com ara la xarxa de seguretat i emergències RESCAT”, ha enumerat el director general de Cellnex Espanya, que igualment ha ressaltat el paper clau de la infraestructura per a la formació d’enginyers i enginyeres: “és el planter de molts estudiants d’enginyeria que han fet carrera a Cellnex”, ha conclòs Cuatrecasas.

“Telefónica va ser una de les impulsores de la Torre de Collserola i hi manté un dels seus centres més importants de fibra òptica i ràdio”, ha explicat al seu torn el director general de Telefónica a Catalunya Chema Casas, que ha recordat com la capital catalana ja compta amb el 99% de la població coberta amb fibra i més d’un 82% amb 5G. “Això ha facilitat que Barcelona s’hagi convertit en un dels pols més importants d’Europa en atracció d’empreses i de talent tecnològic”, ha afirmat Casas. Finalment, la coordinadora de serveis digitals de l’AMB, Núria Freixas, ha qualificat la Torre de Collserola “d’infraestructura vital en el procés de transformació digital, social i econòmica de la ciutat metropolitana”.

<strong>La Torre de Collserola: 13 plantes, un mirador i 288 metres d’alçada</strong>

La Torre de Collserola ofereix espais per a serveis d’infraestructures de telecomunicacions, principalment difusió de ràdio i televisió; transmissió de veu i dades i xarxa de comunicacions d’emergència i seguretat. La Torre disposa de 13 plataformes -en forma de triangle equilàter de costats corbs-, 11 de les quals dedicades als serveis tècnics de telecomunicacions -equipament electrònic a l’interior i antenes i radioenllaços a l’exterior-, la planta 10 és un mirador públic – a 116 metres d’alçada i amb vistes panoràmiques sobre la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana-, i la planta 13 és la coberta.

El complex -format per la Torre, un edifici auxiliar i la urbanització exterior- es va inaugurar oficialment el 27 de juny de 1992, passant a ser l’estructura més alta de Catalunya amb 288 metres d’alçada, i convertint-se en una icona per a la ciutat i l’àrea metropolitana de Barcelona, gràcies al seu enclavament estratègic al Turó de la Vilana, a la Serra de Collserola.