Dimecres, 19 de Febrer de 2020 - Edició 573
La República

La Taula del Tercer Sector reclama implementar una justícia que fugi del model punitiu tradicional

ACN Barcelona.-La Taula del Tercer Sector reclama implementar l’anomenada justícia restaurativa, “més humana, inclusiva i eficaç”, i que fuig del model penal tradicional. La taula ha presentat aquest dimarts un […]

Avatar
Agències 04/02/2020

ACN Barcelona.-La Taula del Tercer Sector reclama implementar l’anomenada justícia restaurativa, “més humana, inclusiva i eficaç”, i que fuig del model penal tradicional. La taula ha presentat aquest dimarts un dossier sobre aquesta qüestió. La justícia restaurativa considera que la resposta al delicte no pot ser només sancionadora, sinó que ha de posar restaurar el dany causat. Intenta que el delinqüent sigui conscient del dany que ha fet i el repari. La mediació és la pràctica restaurativa més estesa en l’àmbit penal. Durant el 2018 es van fer més de 3.000 mediacions per a gairebé 68.000 condemnats a Catalunya, una xifra que no arriba al 5% del total. Un 80% dels casos que han passat per la medicació acaben en acord. En els menors, la mediació sí que està regulada per llei, però encara no supera el 20% de les mesures.

El treball, elaborat per Esther Giménez-Salinas i d’Aida C. Rodríguez, de la Universitat Ramon Llull, remarca que aquest model de justícia va començar a utilitzar-se a Catalunya l’any 1990 per a la justícia juvenil i l’any 1998 per als adults. La mediació representava un 15% de les mesures el 2003 i va augmentar fins al 20% el 2010. A partir de llavors va disminuir i no s’ha tornat a superar aquest llindar. A diferència dels adults, la mediació està regulada per llei.L’internament és la cinquena mesura més aplicada, amb un descens fins al 2017 i un lleuger increment el 2018. Es pot situar entre el 7 i el 8% del total de les mesures. La població de justícia juvenil és de més de 5.800 persones d’entre 14 i 18 anys, amb dades del 2018, un 1,4% del total de menors en aquesta franja d’edat.Pel que fa als adults, la pena privativa de llibertat és la principal resposta penal. La població penitenciària és de més de 8.400 persones a Catalunya, amb un 2% en primer grau, un 72% en segon grau i un 26% en règim obert. Durant el 2018 es van fer 3.200 mediacions per a gairebé 68.000 condemnats.Les autores de l’estudi conclouen que no s’entén que després de 30 anys d’implementació informal encara no hi hagi una regulació legal sobre la justícia restaurativa, especialment quan les experiències mostren bons resultats. També constaten que la cultura punitiva està molt arrelada, fins al punt que tot allò que no sigui la presó com a resposta al delicte no és acceptat majoritàriament per la societat.

Relacionats