Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

La Taula del Tercer Sector exigeix als partits que no endarrereixin més la prova pilot de la renda bàsica universal

ACN Barcelona – La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha exigit als partits polítics que no endarrereixin més la implementació de la prova pilot de la renda […]

Agències 03/03/2023

ACN Barcelona – La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha exigit als partits polítics que no endarrereixin més la implementació de la prova pilot de la renda bàsica universal, després que aquest divendres PSC, Junts, Cs, Vox i PPC hagin tombat la iniciativa al Parlament. L’entitat s’ha mostrat molt preocupada per aquestes “traves” i ha alertat que la prova és “indispensable” per aconseguir “dades i evidències”. També ha considerat que aquesta informació és “cabdal” per avançar cap a un sistema “realment efectiu” a l’hora de garantir uns ingressos mínims a persones en situació d’emergència social que no poden cobrir les necessitat bàsiques.

Segons la Taula, en els últims anys “no s’ha pogut revertir una pobresa que és crònica i que afecta un 26% de la població catalana”. Per això ha subratllat que si es vol fer un “gir radical a aquesta exclusió i desigualtat” cal “poder explorar totes les vies possibles”, una de les quals és, al seu parer, la prova pilot ara tombada.

En aquest sentit, la Taula indica que encara no té un posicionament sobre si la millor manera és implementar una renda bàsica universal o aplicar millores en l’actual renda garantida de ciutadania, que després de sis anys de funcionament reben 170.000 persones. L’entitat calcula que a Catalunya hi ha gairebé dos milions de persones en aquesta situació de pobresa, i gairebé 700.000 en pobresa severa.

Finalment, la Taula ha lamentat que es qüestionin aquest tipus de proves pilot en l’àmbit social “i en especial de la pobresa”, una circumstància que, subratlla, no es dona, per exemple, en els àmbits de la salut o l’educació.