Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

La Taula del Tercer Sector demana una reforma fiscal per lluitar contra la pobresa i l’exclusió

ACN Barcelona.-La Taula del Tercer Sector ha demanat aquest dijous una reforma de les polítiques fiscals que permetin lluitar contra la pobresa i l’exclusió. L’entitat es remet a càlculs del […]

Avatar
Agències 04/07/2019

ACN Barcelona.-La Taula del Tercer Sector ha demanat aquest dijous una reforma de les polítiques fiscals que permetin lluitar contra la pobresa i l’exclusió. L’entitat es remet a càlculs del Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) per subratllar que cada any es deixen d’ingressar 14.000 milions d’euros a les arques públiques catalanes a causa del frau, l’evasió fiscal i l’economia submergida. En aquest sentit, Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector ha advertit que no es pot “permetre que qui més té s’aprofiti dels forats del sistema” per “no contribuir a finançar” unes polítiques públiques “que en matèria social no han recuperat els nivells d’inversió d’abans de la crisi”.

“Durant molt temps la qüestió fiscal ha quedat fora del focus polític i això ha propiciat un escenari clarament injust en què ser ric surt molt barat”, ha indicat Alsina en el marc de la jornada ‘Fiscalitat justa com a eina per a la lluita contra la pobresa i l’exclusió social’, que s’ha celebrat avui a Barcelona. “Necessitem un model fiscal més equitatiu, progressiu i suficient”, ha afegit Carlos Susías, president de les divisions estatal i europea d’EAPN (European Anti Poverty Network), coorganitzadora de la jornada al costat de la Taula.A parer d’ambdues entitats, la política fiscal actual no assegura la justícia social i agreuja l’exclusió de les persones més vulnerables. “El model fiscal que tenim fa més rics als rics i més pobres als pobres” ha assegurat Ángel Mayo, tècnic d’hisenda i coordinador de Gestha a Catalunya.De la seva banda, Cristina de Gispert, professora d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona, ha subratllat que la política fiscal no són només els impostos sinó també la despesa. Per això ha proposat revisar el pes de les diferents fonts impositives, fer “l’esforç” perquè les rendes del capital tributin en una major proporció, controlar millor la despesa i, en el cas de Catalunya, “que l’administració pugui prendre més decisions sobre com recaptar”.Altres propostes les ha aportat Xavier Casanovas, director a Cristianisme i Justícia – Fundació Lluís Espinal, i passen per “eliminar el greuge” entre la tributació del treball i la del capital; actuar davant la manca d’equitat en els trams de la renda o sobre els beneficis fiscals de l’IRPF “que afavoreixen les rendes més altes”, que tenen “més avantatges fiscals” per aportacions a mútues i plans de pensions, o fer tributar els beneficis de les societats i de la riquesa.