ACN Barcelona – La Festa Major de Gràcia, a Barcelona, ha començat aquest dijous sense les activitats de cultura popular però les colles al carrer en senyal de protesta. Les entitats van descartar aquest dimecres participar en cap acte dels que organitzen després de no poder desencallar el conflicte que mantenen la Coordinadora de Colles de Cultura i la Colla Vella de Diables, que han arrossegat en l’últim any i que va derivar en la decisió del Districte de no autoritzar la pirotècnia. Membres de les colles han escridassat els representants municipals en alguns moments del matí, com a la sortida de la missa de Festa Major. Les colles també apunten que hi ha un problema de fons de model: “Han convertit les festes en un festival gratuït”.
Amb la lluïssor d’uns guarnits que havien esquivat les tempestes, la Festa Major de Gràcia ha arrancat aquest any sense una altra part de la seva essència, la cultura popular. La majoria de les activitats no se celebraran, tot i que sí que se’n mantenen algunes, com la jornada castellera de diumenge i la convidada dels gegants de Solsona -bàsicament perquè impliquen colles alienes al conflicte-. El pregó, dimecres i a càrrec dels gegantons Torradet i Gresca, es va celebrar.
La <a href=”https://www.acn.cat/new/ec36e5bd-ce95-47df-8a4c-50bb25721879/texts”>reunió</a> que va tenir lloc aquest dimecres no va servir per desencallar el conflicte entre colles i, tot i que les activitats sense pirotècnica i cercaviles sí que tenien permisos, les altres entitats de la Coordinadora van cancel·lar els seus actes per donar suport a les associacions de foc.
Vuit entitats formen part actualment de la Federació Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia (CCCG) després que La Vella decidís marxar-ne el gener. Ara bé, el conflicte ve de lluny, arranca a les festes de l’any passat. Segons exposa la Coordinadora en un comunicat de premsa, La Vella no va respectar un acord que havia modificat el recorregut de la tornada de l’ofici i va pujar cremant pirotècnica pel carrer Gran de Gràcia. Això va causar l’enuig de les altres colles, que van demanar algun tipus de sanció per “reparar el dany” per l’incompliment d’un mandat assembleari.
En les últimes setmanes s’havia intentar obrir un procés de mediació per solucionar el conflicte, però la Coordinadora denuncia que se la va “pressionar” amb els actes de la Festa Major. També veu el bloqueig dels permisos per als actes com una “mesura de xantatge per aconseguir una resolució forçada” quan ja faltaven poques hores per a l’inici de la celebració.
Davant aquesta situació, les colles de la Coordinadora han decidit sortir al carrer aquest dijpus, però com a protesta. “Era un conflicte entre colles que ha escalat a un conflicte polític i la resposta de les colles és una resposta política. L’únic poder que tenim és estar al carrer i això vol dir presentar-nos als nostres suposats actes i reclamar que la cultura popular és del barri”, ha explicat l’Àlex, president de la colla de diables Malèfica del Coll, a l’ACN.
“Els carrers han fet els esforços per guarnir i que aquests actes siguin per al veïnat, però el Districte, amb les seves accions, ha convertit les festes en un festival gratuït”, ha lamentat la Liz, presidenta de la colla Diabòlica de Gràcia. Aquests membres de colles adverteixen que les festes s’acabin reduint així a uns “concerts gratuïts al carrer, amb barres mes o menys a preus populars” i també avisen que s’estan “gentrificant”.
Per la seva banda, la Pili, presidenta de la colla Gegantera de Gràcia, dona suport a les associacions de foc: “Som una coordinadora, estem totes juntes i volem seguir totes juntes. Si les colles de foc no poden sortir, nosaltres tampoc. Els donem tot el nostre suport”.
<strong>Una festa major “descafeïnada” </strong>
La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López, ha lamentat que no s’hagi arribat a un acord per tenir una festa major “amb normalitat” i ha opinat que l’edició d’enguany serà “descafeïnada”. “La cultura popular és una part fonamental per poder tenir unes festes com toca”, ha assegurat en declaracions a l’ACN.
Preguntada per l’afluència de gent als carrers en les primeres hores de la festivitat, López ha explicat que han començat “amb força”, amb més ambient del que esperaven. “A Lluís Vives encara estàvem tancats i ja teníem gent que volia visitar els guarnits”, ha indicat. En aquesta línia, ha recordat que l’any passat van patir per la massificació de visitants i ho ha atribuït a l’ús de les xarxes socials. “Arribava gent que no sabia el nom del carrer, però que volia fer-se una foto en un lloc concret perquè algú ja s’havia fet una foto i la volien tenir al seu Instagram”, ha subratllat. “Els turistes són part del problema, però no són el problema essencial de la festa major”, ha agregat.
La presidenta de la fundació ha admès que Gràcia “no pot assumir tanta gent” i ha recordat que per aquest motiu han pres dues mesures: la “nit tranquil·la” del diumenge 18 d’agost, amb activitats “més veïnals” com ara sopars de germanor o cinema a la fresca; i el canvi de data del lliurament de premis del concurs de guarniment dels carrers, que s’endarrereix al dilluns 19 d’agost.