Dijous, 28 de gener de 2021 - Edició 916
La República

La superfície visada a Catalunya cau un 17% durant el 2020

ACN Barcelona.-La superfície visada va caure un 17% a Catalunya durant el 2020 respecte el 2019, fins als 3.917.395 metres quadrats, segons el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), que també […]

Avatar
Agències 13/01/2021

ACN Barcelona.-La superfície visada va caure un 17% a Catalunya durant el 2020 respecte el 2019, fins als 3.917.395 metres quadrats, segons el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), que també constata un descens el nombre d’expedients tramitats d’un 7,94%, fins als 8.025. Per la degana del Col·legi, Assumpció Puig, aquestes dades demostren que la pandèmia “accentua i agreuja la desacceleració” ja que se situen a nivells del 2017 i s’ha perdut el petit increment registrat els anys 2018 i 2019. Puig ha lamentat que no s’impulsa prou la rehabilitació i ha confiat que amb el nou decret de la Generalitat hi hagi una “recuperació” en els habitatges de protecció oficial ja que, ha dit, fins ara era tan ajustat que dificultava la viabilitat de l’operació.

Segons el COAC, la caiguda del 17% s’explica pel descens a la demarcació de Barcelona de la superfície visada, amb un 17,7% menys, un territori que sempre havia actuat com a “motor de la tímida recuperació” dels anys anteriors. En habitatge, les dades indiquen un retrocés de la superfície visada a la demarcació de Barcelona del 22% respecte fa un any, mentre que si es té en compte només la ciutat de Barcelona la davallada és del 32%.En canvi, els visats en construcció en no habitatge ha crescut un 22,4%, una dada que segons la degana del Col·legi, Assumpció Puig, es deu a la major inversió en oficines, tal com també indiquen agents del mercat immobiliari. Tot i això, ha reconegut que la mesura d’obligar a reservar un 30% a habitatge oficial pot haver causat també “una frenada” i decantar la inversió cap a les oficines, amb una “rendibilitat més clara”. Amb tot, la ciutat de Barcelona presenta una caiguda molt més suau, d’un 5% respecte el 2019 per aquest major comportament del sector no habitatge. Segons el Col·legi, la desacceleració ha estat homogènia a tot el territori, en especial a la demarcació de Tarragona, amb descensos del 35% i d’altres més moderats, del 8%, a Lleida. Per períodes, la desacceleració s’ha fet notar de manera continuada fins al mes d’octubre, tot i que els efectes més durs de l’estat de l’alarma i el confinament més estricte van ser a l’abril. Aleshores, l’activitat de visat de projectes es va veure alentida. En el tram final de l’any, s’ha notat in increment de l’activitat, tot i que el COAC està pendent de comprovar si és per l’efecte “final d’any” o ja són signes de recuperació.

Relacionats