Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

La Societat Catalana de Medicina alerta que el 2020 es va infradiagnosticar un 21% dels melanomes

ACN Barcelona.-La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) ha alertat que el 2020 es va infradiagnosticar un 21% dels melanomes. L’entitat sosté que aquest retràs diagnòstic en la […]

Agències 11/06/2021

ACN Barcelona.-La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) ha alertat que el 2020 es va infradiagnosticar un 21% dels melanomes. L’entitat sosté que aquest retràs diagnòstic en la detecció s’ha produït perquè els pacients “han disminuït les consultes” per lesions cutànies sospitoses, i alhora alerta que això es traduirà en un augment de la mortalitat per càncer cutani en els propers anys. En aquest sentit, subratlla que la manca d’exposició gradual al sol, a causa del confinament, pot provocar un major risc de càncer cutani.

Els metges i metgesses de família expliquen que la pell està “acostumada” a un canvi gradual de l’exposició solar, tant per la sortida progressiva a l’exterior com per l’augment progressiu de la incidència de les radiacions solars al llarg de la primavera i l’estiu. Durant la pandèmia aquesta exposició progressiva no es va produir i això va donar lloc a una exposició solar “més directa” i a un major risc de cremades cutànies.Per això, des del CAMFIC fan una crida a la població perquè incrementi la protecció solar, realitzi una exposició solar progressiva i, sobretot, tingui una sistemàtica d’autoexploració per poder detectar càncer cutani “el més aviat possible”. De fet, l’entitat assenyala que el càncer cutani és el més freqüent i suposa aproximadament “el 50% dels càncers diagnosticats”.