Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

La Sindicatura insta l’Ajuntament de Barcelona a trencar l’acord d’amistat i cooperació amb Gaza i Tel-Aviv

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha analitzat l’acord d’amistat i cooperació entre la ciutat, Gaza i Tel-Aviv i conclou que aquest agermanament no té en compte “el canvi de circumstàncies que s’ha produït després de la seva celebració, no garanteix el respecte al compromís amb els drets humans i tampoc impulsa unes relacions internacionals que promoguin la justícia global”. Així ho exposa la defensoria en un comunicat. La Sindicatura s’ha dirigit a l’alcaldia de Barcelona per demanar que revoqui l’acord entre les tres ciutats. També li ha recomanat que revisi els altres Acords d’Agermanament i dels Memorandum of Understanding (MOU) subscrits pel consistori per assegurar que totes les aliances respecten els drets humans.

(Aquesta notícia actualitza l’anterior sobre el mateix tema amb el posicionament de les entitats)

Publicitat

La signatura de l’Acord d’Amistat i Cooperació entre Barcelona, Gaza i Tel-Aviv va produir-se el 1998, en el marc dels Acords de Pau d’Oslo, amb l’objectiu de sumar esforços en la consecució de la pau a aquesta zona del Pròxim Orient. El va signar l’aleshores alcalde, Joan Clos.

L’acord establia l’intercanvi d’experiències i coneixements sobre la gestió municipal, el desenvolupament d’iniciatives culturals, la col·laboració social i els projectes de cooperació per millorar les condicions de vida de la població de Gaza.

Ara bé, la Sindicatura adverteix que les dificultats del procés de pau al Pròxim Orient, i concretament en el conflicte entre Palestina i Israel, han provocat que aquestes accions no s’hagin pogut dur a terme, tot i que Barcelona manté relacions amb les dues ciutats per separat.

La Sindicatura considera que, després de 24 anys, és “evident” que els acords no han funcionat i que el context en què es va signar l’agermanament ha variat “de forma notòria respecte de la situació actual i dels darrers anys”. Aquesta institució sosté que “qualsevol de les parts podria invocar la caducitat de l’acord” ja que les circumstàncies “han canviat radicalment en comparació amb les obligacions assumides en aquell moment”. 

<strong>Les entitats reclamen al consistori que es posicionin</strong>

Fa uns dies es va presentar una iniciativa ciutadana, que comença amb una recollida de signatures i amb el nom ‘Barcelona amb l’apatheid no’, perquè el consistori trenqui aquest acord. 

Les organitzacions han expressat la seva satisfacció per l’informe de la Sindicatura. Les organitzacions volen que el ple municipal es posicioni en relació a aquesta demanda i que es reforci la cooperació amb les ONG palestines, israelianes i internacionals que treballen per posar fi a la violació de drets humans, segons un comunicat enviat per Lafede.cat.

De fet, el dictamen respon a una consulta feta al febrer per la Coalició prou Complicitat amb Israel i Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global en relació a l’acord signat el 1998. El portaveu de la campanya, Alys Samson Estapé, ha valorat que l’Ajuntament ha de decidir quin camí vol seguir, si situar Barcelona com una ciutat referent en la defensa dels drets humans o mantenir un acord “caduc amb la capital que sosté i blanqueja l’apartheid israelià”. La copresidenta de Lafede, Arés Perceval, ha celebrat el posicionament “clar” de la sindicatura a favor els drets humans.

Està previst que aquest divendres es faci el lliurament de més de les 3.750 signatures necessàries per incloure, com a punt de l’ordre del dia, una proposició instant a l’Ajuntament de Barcelona i al govern municipal a reforçar la cooperació amb les organitzacions palestines, israelianes i internacionals que treballen per posar fi a la violació dels drets humans de la població palestina, a denunciar el crim d’apartheid contra el poble palestí, i a suspendre les relacions institucionals amb l’estat d’Israel i l’acord d’amistat i cooperació amb  Tel- Aviv.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió