Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

La síndica d’Aran acusa Lambán “d’irresponsable i deslleial” davant la candidatura olímpica del Pirineu

ACN Vielha e Mijaran – La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha manifestat aquest divendres la seva decepció per la “irresponsabilitat i deslleialtat” del president d’Aragó, Javier Lambán, davant de la […]

Agències 01/04/2022

ACN Vielha e Mijaran – La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha manifestat aquest divendres la seva decepció per la “irresponsabilitat i deslleialtat” del president d’Aragó, Javier Lambán, davant de la candidatura olímpica del Pirineu. En aquest sentit, ha recordat que des de l’Aran s’ha defensat sempre que la candidatura als JJOO d’hivern 2030 havia de ser conjunta entre Catalunya i Aragó. Per això, considera que la negativa del president Lambán a ratificar l’acord, després d’haver-se consensuat per la comissió tècnica amb el vistiplau dels representants de tots dos territoris, representa un “menyspreu” a la Val i al conjunt del Pirineu. Per tot plegat, Vergés li ha demanat que deixi de banda les seves “fílies i fòbies personals”.

Després de conèixer-se la negativa del president d’Aragó, Javier Lambán, d’assistir a la trobada amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE) i el Govern, per ratificar l’acord polític de la candidatura olímpica, la síndica d’Aran ha manifestat la seva “total decepció” amb l’actitud del president Lambán, que ha qualificat com una “irresponsabilitat impròpia d’un representant públic i que ho farà passar a la història com el responsable que el Pirineu perdi una oportunitat única per al seu futur”.

El COE oficialitzava dilluns l’acord tècnic sobre el projecte de la candidatura, un acord que comptava amb el vistiplau dels representants catalans i aragonesos que formaven part de la comissió tècnica, així com han manifestat públicament el propi COE i el president de la RFEDI. Això no obstant, el president d’Aragó s’ha posicionat en contra d’aquest acord per considerar-lo poc equitatiu entre territoris, encara que les informacions disponibles sobre el repartiment de proves plantegen que Aragó comptaria amb 13 proves més que Catalunya.

Vergés no comprèn aquest posicionament en un “moment clau” per tancar la candidatura després de mesos de converses i negociacions. Així mateix, ha considerat que tampoc ajuden postures poc “col·laboradores que l’única cosa que provoquen són tensions innecessàries entre territoris”. Per Vergés, és “essencial” que els representants públics deixin de costat les seves “fílies i fòbies personals” per treballar per aconseguir el bé comú.

La síndica d’Aran també ha declarat que sempre ha defensat que la candidatura havia de ser conjunta entre Catalunya i Aragó per fer que el Pirineu tingués una oportunitat històrica per a posicionar-se i impulsar les seves infraestructures, la projecció internacional i la posada al dia de les instal·lacions esportives. Vergés ha recordat que la Val d’Aran sempre ha mantingut una relació històrica amb l’Aragó, que treballaran per conservar tot i que davant del “menyspreu” actual, “s’obre un abans i un després en les relacions institucionals”.

Finalment, la síndica d’Aran ha anunciat també que demanarà al COE que consideri buscar una altra alternativa davant de la negativa d’Aragó perquè la candidatura sigui possible i comparteix el posicionament conjunt compartit pels representants dels governs espanyol i català i pel COE a la roda de premsa que s’ha fet després de la trobada mantinguda entre ells i a la que no ha assistit Aragó.