ACN Barcelona – El sector turístic català ha tancat la Setmana Santa amb xifres que freguen la plena ocupació. Els establiments d’arreu del país han rebut visitants que han omplert el 90% de les localitats disponibles. La neu no ha sigut protagonista d’unes vacances marcades per temperatures plenament primaverals i dies assolellats. Amb tot, les estacions d’esquí que quedaven obertes han venut més de 60.000 forfets. Els espais naturals, la costa i les activitats d’aventura han concentrat gran part dels visitants. A banda de l’habitual turisme familiar, els nombrosos esdeveniments esportius organitzats han permès assolir aquestes xifres. La fortalesa de la demanda i l’impuls del turisme internacional fa anticipar un estiu amb xifres similars a les del 2019.
<strong>Només tres estacions d’esquí obertes</strong>
En aquesta Setmana Santa, uns 80.000 turistes han visitat Ponent atrets principalment pels espais naturals de les comarques de muntanya. En total, han ocupat el 90% de les localitats turístiques entre el Dijous Sant i el Dilluns de Pasqua. El cap de promoció del Patronat, Juli Alegre, ha fet un balanç “molt positiu” de les vacances i ha assegurat que estan “fidelitzant” les persones que durant la pandèmia van “redescobrir o descobrir” la demarcació.
Per sectors, destacat l’alta demanda que han tingut els bungalous dels càmpings, que han fregat el 95% els últims dies de la Setmana Santa. Pel que fa al turisme rural, l’ocupació s’ha situat també al voltant del 90% a la majoria d’establiments durant els festius i al 40% la resta de la setmana.
Les condicions meteorològiques de les últimes setmanes han provocat que només hi hagués tres estacions d’esquí obertes: Baqueira-Beret, Boí Taüll i Port Ainé, que han venut 60.000 forfets i aquest dilluns tanquen la temporada. Les estacions de nòrdic i les d’alpí de Tavascan, Espot i Port del Comte ja fa dies que la van donat per acabada a les altes temperatures registrades a finals de març i a la falta de neu suficient .
<strong>Esdeveniments esportius a la Costa Daurada</strong>
D’altra banda, el sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre ha superat les expectatives inicials de recuperació de l’activitat. Segons la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), l’ocupació s’ha situat en un 85%, amb establiments que han hagut de penjar el cartell de complet entre dijous passat i aquest dilluns.
A banda de l’habitual turisme familiar, els nombrosos esdeveniments esportius organitzats han permès assolir aquestes xifres. Aquesta oferta ha aportat més de 30.000 persones als establiments hotelers de la zona, incrementant de forma notable el nivell d’ocupació de la primera part, habitualment més fluixa, del període festiu. “A més, és un turisme complementari i que pot conviure perfectament amb el familiar, que tenim a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. El tenim durant les vacances d’estiu i molts dies de l’any, però si volem treballar 365 dies a l’any hem de buscar alternatives de producte”, ha subratllat a l’ACN la presidenta de la FEHT, Berta Cabré.
A les Terres de l’Ebre, els allotjaments rurals han vist també com la previsió inicial del 80% s’ha elevat fins un 90%, però únicament durant l’últim tram d’aquest període festiu.
<strong>A Girona freguen el ple</strong>
A Girona, l’activitat turística ha fregat el ple en determinats establiments. La zona de la Costa Brava centre és on s’han registrat ocupacions més elevades i en els últims quatre dies festius s’ha arribat a un 90% de les places plenes. En aquest sentit, el president de la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines, Antonio Escudero, ha apuntat que les dades registrades aquest any responen a la “dinàmica habitual” de la Setmana Santa que hi havia abans de la pandèmia i són xifres que ja hi havia el 2019. Malgrat tot, Escudero ha recordat que la Setmana Santa “només són deu dies i la meitat són a mig gas”.
<strong>Impuls del turisme internacional a Barcelona</strong>
De la mateixa manera, l’ocupació als hotels de Barcelona ha sigut d’entre el 85 i el 90% durant la Setmana Santa, superant les previsions del sector, que anticipa un estiu amb xifres similars a les del 2019 per la fortalesa de la demanda. “Ha anat francament bé”, ha explicat aquest dilluns a l’ACN el president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, que ha descartat un increment en el nombre de visitants que acollirà la ciutat perquè l’oferta d’allotjament és “limitada”.
La mateixa dinàmica s’ha registrat a l’àrea metropolitana de Barcelona, sobretot al Garraf i al Maresme. Les temperatures han propiciat una ocupació superior al 90% en hotels i d’entre el 70% i el 90% en càmpings, principalment aquells situats a la costa.
El perfil del turista ha estat principalment familiar i juvenil, tot de proximitat. Hi ha ajudat força la celebració de competicions esportives i campionats de bàsquet i futbol, segons detalla Noguera. Tot i el turista nacional hi té un pes important, s’ha recuperat amb plenitud la presència de visitants internacionals, principalment procedents de França, Regne Unit, Alemanya i el nord d’Europa a l’àrea de Sitges.
<strong>Montserrat recupera els nivells prepandèmia</strong>
Les vacances de Setmana Santa han deixat bones dades d’activitat turística a diverses comarques de la Catalunya Central. A les cases agrupades a l’Associació de Turisme del Berguedà s’ha registrat un 90% d’ocupació. Des de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme d’Osona, el seu responsable Antoni Dinarès també valora positivament la campanya. “La gent ve per la gastronomia, el paisatge, la tranquil·litat, el tracte”, ressalta. A parer seu, tot el sector pot estar satisfet després d’uns dies de força moviment. A l’Alta Anoia també han complert les previsions de fer ple total.
La muntanya de Montserrat, un dels punts turístics per excel·lència a la Catalunya Central durant la Setmana Santa, ha recuperat els nivells d’ocupació d’abans de la pandèmia. En concret, des de Dijous Sant fins Diumenge de Pasqua l’ocupació a l’Hotel Abat Cisneros i a les Cel·les d’Abat Marcet ha estat del 95%.