Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1708
La República

La Setmana agraeix a Teresa Duran el compromís amb el lector juvenil i infantil amb el 24è Premi Trajectòria

ACN Barcelona.-L’escriptora, il·lustradora i traductora Teresa Duran (Barcelona, 1949) ha recollit aquest dijous el 24è Premi Trajectòria, guardó que lliura anualment la Setmana del Llibre en Català a un professional […]

Agències 10/09/2020

ACN Barcelona.-L’escriptora, il·lustradora i traductora Teresa Duran (Barcelona, 1949) ha recollit aquest dijous el 24è Premi Trajectòria, guardó que lliura anualment la Setmana del Llibre en Català a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació. Autora polifacètica, destaca per la seva dedicació al llibre infantil i juvenil, tant en el camp de la creació com de la investigació, la crítica literària i la docència. Ha escrit més de 100 llibres per a infants i joves, entre els quals destaca ‘Joanot de Rocacorba’ (1982), i algunes de les seves obres s’han traduït al castellà, al francès, al portuguès, al coreà o el i per les quals ha rebut diversos premis. El 2007 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi.

Teresa Duran ha recollit el guardó en el decurs d’un acte celebrat al cor de la 38a Setmana del Llibre en Català, al Moll de la Fusta. El president de La Setmana, Joan Carles Girbés, ha glossat la figura de Duran i li ha agraït haver obert el camí de la lectura a tants i tants nens, inclòs ell molts anys enrere. També ha intervingut la flamant consellera de Cultura, Àngels Ponsa, que ha fet èmfasi en l’entorn bibliotecari com un altre lloc d’impuls de la lectura. En recollir el premi, Duran ha aprofitat per fer una lloança a la ficció, perquè “és necessària”. “La mentida ens educa tant… ens permet pensar el possible i l’impossible, i provar-ho”, ha raonat. Diplomada en Disseny Gràfic (1975), és llicenciada (1986) i doctora (2001) en Pedagogia. A banda de l’escriptura, Teresa Duran s’ha dedicat també a la il·lustració i la traducció. Entre les seves traduccions es compten els ‘Contes per telèfon’ de Gianni Rodari i altres títols seus, com ‘El llibre dels errors’. Així mateix, recentment ha actualitzat i editat el poema ‘Liliana’, d’Apel·les Mestres. També ha gestionat gran quantitat d’exposicions, ha escrit guions per a programes de ràdio, i també de televisió i multimèdia, així com de teatre.Teresa Duran també ha estat professora de disseny, llibretera, cuinera, dinamitzadora cultural, rondallaire, conferenciant, redactora, compaginadora, publicitària, entre altres. Ha col·laborat habitualment en diferents publicacions infantils, pedagògiques i especialitzades, entre les quals destaca ‘Faristol’, revista que ha dirigit durant anys, ‘Cavall Fort’, ‘Tretzevents’, ‘El Tatano’, i el ‘Periódico de Catalunya’.Amb aquesta trajectòria, Duran ha estat reconeguda per La Setmana pel seu compromís vital amb el foment lector i el llibre infantil i juvenil en llengua catalana i per la seva tasca de divulgació de l’univers literari català entre infants i joves. La peça que rebrà la premiada és obra aquest any d’Antoni Miró, artista col·laborador de la 38a edició de La Setmana. Fa quatre anys, amb motiu de la celebració del 20è aniversari del Premi Trajectòria, es va voler iniciar la col·laboració entre un artista i La Setmana. En l’edició del 2016 va ser Jaume Plensa, reconegut artista i escultor català, que va cedir un dibuix digital; en l’edició del 2017, qui va cedir la seva obra va ser Joan-Pere Viladecans; el 2018, el pintor i escenògraf Frederic Amat; el 2019 va ser l’artista contemporani Ignasi Aballí. En aquesta edició ha estat Antoni Miró qui ha cedit la seva obra a la guanyadora del 24è Premi Trajectòria, Teresa Duran.