Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

La secretaria de l’Ajuntament d’Arenys de Munt tomba la moció de suport a la DUI impulsada per veïns

ACN Arenys de Munt.-La secretària de l’Ajuntament d’Arenys de Munt no ha permès incloure a l’ordre del dia del ple una moció impulsada per veïns del poble de suport a […]

Agències 10/11/2020

ACN Arenys de Munt.-La secretària de l’Ajuntament d’Arenys de Munt no ha permès incloure a l’ordre del dia del ple una moció impulsada per veïns del poble de suport a la ruptura amb l’estat espanyol per la via unilateral. El moviment Via Unilateral ha recollit més de 300 signatures per poder incloure el punt a l’ordre del dia, però el Reglament Orgànic Municipal (ROM) vigent –és del 2006– només permet que els veïns presentin precs i preguntes, però no mocions. És l’argument que esgrimeix la secretaria per vetar la moció. Ara els impulsors del text demanen a ERC, CUP i JxCat que facin seu el text i el presentin conjuntament per esquivar el veto. La moció demana “recuperar” el compromís amb el mandat de l’1 d’octubre i la ruptura amb l’Estat.

Arenys de Munt, que ja va ser bressol de les consultes sobre la independència el 2009, vol impulsar ara un moviment a favor de la independència per la via unilateral. És, diuen els impulsors, la millor manera per “desbloquejar la situació de desconcert i divisió com a conseqüència de la repressió de l’Estat i dels interessos partidistes”.La moció també demana al Govern i al Parlament que sorgeixi de les pròximes eleccions que aixequin la suspensió de la Declaració d’Independència del 27 d’octubre de 2017 i insta els partits independentistes a no pactar amb altres formacions “a qualsevol de les institucions catalanes” amb l’objectiu de “recuperar el clima de confiança”.”És més que evident que no es pot esperar res més de l’estat espanyol, però la vergonyosa disputa entre els partits independentistes per l’hegemonia és actualment la rèmora més gran en el camí cap a la República Catalana. Estan més pendents de càlculs electorals que de fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre”, es lamenten els impulsors del moviment.Tot i la intenció dels promotors de debatre-ho al ple per fer posicionar els partits polítics, els esculls legals no estan fent que el camí del carrer a la sala de plens sigui plàcid. L’alcalde d’Arenys de Munt, Josep Sànchez (ERC), assegura que l’obligació dels partits és “buscar una alternativa” perquè la veu dels veïns es pugui sentir al ple malgrat el veto de Secretaria.Ara per ara, els terminis són “justos” perquè la via unilateral sigui protagonista al ple de novembre, previst per dijous dia 19. I és que, tot i que els partits acabin fent seva la moció, encara es podrien trobar més entrebancs perquè es pugui arribar a debatre al ple tal i com ha estat plantejada.L’alcalde avisa que Secretaria podria vetar el text actual perquè es tracta d’un assumpte que excedeixen la competència municipal. Una de les sortides seria adaptar-lo i presentar-lo com a declaració institucional, sense votació, però ni els parits ni la plataforma impulsora volen arribar a aquest extrem. Volen que la moció arribi al ple i es pugui debatre.