Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

La SCOG i el CCMC avisen que l’assimilació de la violència obstètrica amb la de gènere “criminalitza” els professionals

ACN Barcelona.-La Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia (SCOG) i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) avisen que l’assimilació jurídica de la violència obstètrica a la violència de […]

Avatar
Agències 29/07/2021

ACN Barcelona.-La Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia (SCOG) i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) avisen que l’assimilació jurídica de la violència obstètrica a la violència de gènere pot implicar la “criminalització” dels professionals. Així, sostenen que els procediments punibles per mala praxi ja tenen previstos el seus propis mecanismes reguladors i sancionadors, tant des de la perspectiva disciplinària, per incompliment de les normes professionals o deontològiques, com des de la perspectiva de la responsabilitat civil o penal. A més, reiteren la seva voluntat de participar en el debat per poder defensar els “legítims interessos” dels sanitaris.

Les dues institucions s’han pronunciat d’aquesta forma davant del debat generat per la possible incorporació del concepte violència obstètrica en la reforma plantejada pel Ministeri d’Igualtat del govern espanyol pel que fa a la llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs.Així, han expressat la seva voluntat “de participar en el debat i en les al·legacions” en el moment de desenvolupar la llei, i també s’han compromès a “analitzar-ne les possibles implicacions legals” que pugui tenir per tal de defensar “els legítims interessos” dels professionals.De fet, la SCOG i el CCMC han recordat que l’ús del terme violència obstètrica genera rebuig en la majoria de professionals de la salut, en la mesura que suggereix “intencionalitat i voluntat d’exercir violència envers les dones”. Els professionals, doncs, perceben que es qüestiona la seva professionalitat quan el seu objectiu “és vetllar per la salut i el benestar de les persones”. “La dita violència obstètrica té conseqüències greus per a la salut de les dones i també per als propis professionals sanitaris, que en poden esdevenir segones víctimes”, han explicat. En aquest sentit, consideren que per avançar convé “reconèixer-la i aprofundir en el coneixement i en la formació de professionals i societat a través d’un debat constructiu i propositiu”.