Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

La Ruta 40 viatja al Teatre Lliure amb ‘Reiseführer’ per transmetre les contradiccions que genera el turisme

ACN Barcelona.-La companyia La Ruta 40 és l’encarregada de programar l’Espai Lliure del Teatre Lliure fins al gener, fet que els ha permès idear des de zero un espectacle de […]

Avatar
Agències 03/12/2019

ACN Barcelona.-La companyia La Ruta 40 és l’encarregada de programar l’Espai Lliure del Teatre Lliure fins al gener, fet que els ha permès idear des de zero un espectacle de creació que es podrà veure del 13 de desembre al 12 de gener. Es tracta de ‘Reiseführer’, una obra que parla sobre el turista, més que el turisme, ja que ho fan a partir de les contradiccions que els genera als integrants de la companyia els seus viatges presents i passats. Alberto Díaz, Albert Prat i Sergi Torrecilla, membres de la companyia independent, són els intèrprets d’un text que han creat amb el director escènic Ferran Dordal, que busca allunyar-se de les narratives convencionals. “Hem acabat descobrint que malgrat podíem fer un pamflet criticant el turisme, ens va semblar més honest fer un espectacle a partir de nosaltres mateixos”, ha dit Dordal aquest dimarts en la presentació de l’obra.

L’espectacle es construeix a partir de diferents càpsules que corresponen a experiències personals en viatges, situacions amb guies turístics, o context que han cregut necessari després de fer investigació sobre el turisme durant tres mesos. Aquestes peces es poden intercanviar, de manera que construeixen el relat de manera diferent. “No cada dia s’utilitzen totes les peces. No hi ha un text establert. Sinó que hi ha idees”, ha explicat Dordal. Malgrat considera que als espectadors els pot semblar convencional quan vegin l’obra, el procés de creació que hi ha al darrere ha buscat fugir d’aquesta convenció i explorar nous llenguatges. “Teníem ganes d’explicar el turisme com a fenomen imbricat en molts àmbits diferents que s’explicava en una mena de mosaic, de moltes peces”, ha detallat. És per això que representa un repte a nivell actoral, i també escènic, ja que l’espai, a càrrec de Xesca Salvà, es va creant a mesura que avança l’espectacle com a “reflex” del mosaic de relats. Al parer de l’actor Alberto Díaz, segons com es relacionen les peces “tenen diferents ecos”, i ha confessat que estan “en un abisme” que no saben “si caurà”.La companyia volia amb aquesta proposta “eixamplar horitzons” i experimentar amb altres tipus de teatralitats, objectiu que han complert amb Ferran Dordal, amb qui no havien treballat mai. “La idea del turisme ens cridava l’atenció per les seves contradiccions”, ha dit l’actor. El títol de l’obra, ‘Reiseführer’ parteix de la paraula ‘guia’, en referència a les guies de viatges i al fet que l’intèrpret és “una guia de l’espectador que li fa descobrir el món”.”És molt difícil trobar res positiu del turisme. Però alhora arriba l’estiu i tots volem anar de vacances”. Aquesta és la contradicció que han volgut explorar, més enllà de fer una crítica a les implicacions ecològiques del turisme globalitzat d’avui dia. Malgrat no és una comèdia, l’humor impregna el text per tal d’allunyar-se del to de queixa que pot arribar a provocar i despertar en l’espectador les seves pròpies contradiccions. Com els actors asseguren: “Hi ha moltes coses de les quals no ens sentim especialment orgullosos però les acabem fent”.Programadors de l’Espai LliureLa Ruta 40 és l’encarregada de la programació de l’Espai Lliure d’octubre a gener, on hi ha portat els projectes artístics d’Azkona&Toloza (‘Tierras del Sud’), d’Alícia Gorina i la companyia Indi Gest (‘In Wonderland’), i ha recuperat un espectacle seu amb text de Josep Maria Miró (‘Cúbit’). Després de l’espectacle de nova creació que han presentat aquest dimarts, la companyia portarà a escena al gener una última proposta, ‘It don’t worry me’, d’Atresbandes, Bertrand Lesca i Nasi Voutsas.Segons l’actor Albert Prat, “no és senzill” que s’obrin les portes fent un espectacle de creació. El director del Teatre Lliure, Juan Carlos Martel, ha celebrat la responsabilitat de fer partícip companyies com La Ruta 40 que “es poden acabar de professionalitzar”.