Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

La restauració de l’estàtua lleidatana d’Indíbil i Mandoni comptarà amb la restitució de fragments robats o malmesos

ACN Sant Cugat del Vallès.-L’estàtua d’Indíbil i Mandoni de la plaça Agelet i Garriga de Lleida ja ha arribat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya de Valldoreix […]

Avatar
Agències 04/12/2020

ACN Sant Cugat del Vallès.-L’estàtua d’Indíbil i Mandoni de la plaça Agelet i Garriga de Lleida ja ha arribat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya de Valldoreix (Sant Cugat del Vallès), on serà no només restaurada, sinó que se li afegiran els elements que han estat robats al llarg dels anys. L’escultura de bronze va arribar dijous i ara ja es troba en la fase inicial per començar els treballs de recuperació. Es preveu que tot el procés s’allargui un màxim de sis mesos. Així, se’n farà un escànner tridimensional per tenir una referència de l’element, però també per a recollir informació que pugui ser útil en procediments que s’hagin de dur a terme en altres obres escultòriques de característiques similars d’arreu del país.

L’estàtua ha estat a l’aire lliure les darreres dècades, un fet que provoca danys en la superfície. “Hi ha una alteració de pàtines i del metall”, assenyala el responsable de l’àrea de museus de restauració del Centre de Béns Mobles de Catalunya, Pere Rovira.L’element presenta diverses agressions com cops, esquerdes i trencament d’alguns dels elements, alguns dels quals, han estat robats, com una llança i unes manilles. Així, els restauradors treballaran per a recuperar els elements malmesos, però també hi intervindran foneries per a crear els elements perduts.”També hi farem un escànner en tres dimensions de la peça per a tenir-ne més informació documental”, afegeix Rovira. Aquestes dades també serviran per estudiar patologies que afecten altres escultures de bronze exposades a l’exterior i que es poden trobar arreu del país.Uns treballs de millora esperatsDes de l’Ajuntament de Lleida celebren l’inici dels treballs per a recuperar l’estàtua en el seu estat original. “Són uns treballs que calia dur a terme, l’estàtua té els seus anys i necessita una actuació integral”, apunta el primer tinent d’alcalde, Toni Postius.Postius ha visitat l’element juntament amb la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, que ha destacat la tasca del Centre de Restauració de Béns Mobles en recuperar elements artístics a través d’una tasca que sovint no es coneix suficient. “Esperem que a la capital de Ponent quan la vegin quedin impressionats”, ha apuntat.